Брнабић: Србија није утицала на изборе у Црној Гори

Срна
Брнабић: Србија није утицала на изборе у Црној Гори

БЕОГРАД - Предсједник Владе Србије Ана Брнабић рекла је да се Србија ни на који начин не мијеша у унутрашња питања Црне Горе и да ни на који начин није утицала на изборни процес у Црној Гори.

Она је поводом оцјена које је изнио предсједник Црне Горе и ДПС-а Мило Ђукановић о Србији и предсједнику Србије Александру Вучићу, навела да је ријеч о покушају политичке обмане "коју Ђукановић користи како би објаснио узроке изборног резултата његове странке", преносе београдски медији.

– Предсједник Србије Александар Вучић је у протеклих осам година мање пута поменуо Црну Гору и Мила Ђукановића него што је Ђукановић само у овом једном интервјуу поменуо Србију и предсједника Вучића, и то сваки пут, као и толико пута раније, у негативном контексту – истакла је Брнабићева.

Она је додала да нико не може да оспори чињеницу да се Србија ни на који начин не мијеша у унутрашња питања Црне Горе и ни на који начин није утицала на изборни процес у Црној Гори.

– Нема говора о томе да је Црна Гора на било који начин угрожена од Србије и више је него јасно да је Ђукановић заробљен у политичким фразама које је годинама користио како би лажним причама о угрожености Црне Горе стицао политичке поене умјесто да се фокусира на стварне потребе и проблеме својих грађана – рекла је Брнабићева.


Она је истакла да Србија жели најбоље могуће односе са Црном Гором и свим земљама у региону.

– Посвећени смо изградњи стабилног, повезаног и сигурног Балкана. Управо је то разлог због којег је предсједник Вучић покренуо иницијативу "малог Шенгена" како би земље региона економски сарађивале у интересу свих грађана. То је најбоља одбрана од свих политика и политичара који не могу да искораче из 90-их година прошлог вијека – рекла је Брнабићева.

Према њеним ријечима, однос према овој иницијативи "коју, нажалост, Црна Гора до данас није прихватила, јасно осликава ко је посвећен питањима заједничке будућности, а ко своју политичку позицију гради на проблемима из прошлости".

– Србија спремно пружа руку свакој идеји која ће довести до побољшања животног стандарда, отварања нових радних мјеста, изградњи извјесније и сигурније будућности за све грађане овог нашег дијела Европе, у нади да ћемо сви врло брзо постати чланови ЕУ. То је оно што желим да поручим Ђукановићу, грађанима Црне Горе и грађанима Србије – нагласила је Брнабићева.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић оцијенио је вечерас да од доношења Закона о слободи вероисповести, од децембра прошле године, постоји, како је рекао, јака медијско-политичка агресија из Београда према Црној Гори и то "од свих".

– Предсједник Вучић и актуелна државна политика Србије показали су двије врло проблематичне интенције. Прва је да желе да се мијешају у унутрашњи политички живот других држава, а други је да се мијешају на начин да покушавају да ревитализују политику великосрпског национализма у региону. И једно и друго је веома погрешно и веома погубно – рекао је Ђукановић за Њузмакс Адрија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана