Брнабић: Србија је јасно за деполитизацију Унеска

Срна
Foto: Тањуг

БЕОГРАД - Србија се залаже за деполитизацију Унеска, изјавила је данас у Паризу премијерка Ана Брнабић, коментаришући полемику која се повела током дебате Генералне конференције Унеска о учланјенју Приштине у ову организацију.

Брнабић је за српске медије у пријестоници Француске, гдје борави у дводневној посјети, рекла да то није "ништа што нас чуди" и истакла да је учлањење у Унеско нешто чему Приштина тежи.

"Ми смо за јасну деполитизацију Унеска. Имамо пуну подршку и разумевање за то да привремене институције у Приштини не могу бити члан Унеска и, без обзира на лобирање једне или друге стране, верујем да цемо успети да задржимо статус и одбранимо се од тих напада", поручила је Брнабић.

Она је оцијенила да би прихватање Приштине у ову организацију било катастрофално.

"Мислим да би то био огроман преседан и повукло многа друга питања глобалних размера која не требају Унеску", навела је Брнабић.

Премијерка је нагласила да ће сутра, током обраћања на Генералној конференцији Унеска, поновити да је Србија јасно за деполитизацију ове огранизације.

"Зна се којим питањем се Унеско бави пре свега и на сутрашњој агенди су питања као што су наука, етика у области вестачке интелигенције...За остале који зеле да политизују ове ствари имамо јасан одговор", поручила је Брнабић.

Амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили изјавила је јуче да није мандате Унеска да доноси политичке одлуке које се тичу државности.

Она је на тај начин реаговала током дебате 41. Генералне конференције ове организације на говор министарке спољних послова Албаније Олте Џачке која се у свом излагању заложила за пријем тзв Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана