Брнабић: Срби сопственим снагама и огромним жртвама изградили свој дом

Срна
Брнабић: Срби сопственим снагама и огромним жртвама изградили свој дом

БЕОГРАД - У Спомен-парку Јајинци код Београда одржана је државна комеморативна свечаност поводом Дана сјећања на страдање Срба, Рома и Јевреја, на којој је премијер Србије Ана Брнабић поручила да је српски народ сопственим снагама уз огромне жртве изградио Србију, у којој сви могу да живе слободно и поносно.

“Очување такве слободне, независне поносне Србије није загранатовано и захтева непрекидну и континуирану борбу у врло тешким околностима”, рекла је Брнабићева, након полагања вијенаца на споменик.

Она је подсјетила да је на овом мјесту у Јајинцима мучки убијено више од 80.000 Срба, Јевреја, Рома, припадника НОР-а и антифашиста, те нагласила да Срби никада неће заборавити историјске истине да су као народ у оба свјетска рата били на правој страни и да су за своју слободу и због своје истинољубивости платили огромну цијену.

Брнабићева је истакла да је дужност Срба да буду поносни на своју историју и баштине сјећање на своје претке, те да одлучно одбаце сваки облик покушаја ревизије историје, релативизације злочина почињених у Другом свјетском рату.

Она је навела да се Србија и данас налази пред значајним политичким и безбједносним изазовима, не само због односа са Приштином и веома сложених односа у региону, већ и због непобитне чињеница да су на њеној територији испреплетени интереси великих и моћних земаља.

Брнабићева је додала да је за слободне и независне земље као што је Србија, које задржавају суверено право да одлучују за себе, не замјерајући се никоме, али јасно бирајући свој пут, тај пут данас тежи и изазовнији него било када након Другог свјетског рата.

“Будите уверени да руководство Србије на челу са председником Србије Александром Вучићем и сви који данас прихватају штафету историје, врло добро знају да они који су овде пали нису гинули узалуд”, рекла је Брнабићева.

Предсједник Удружења “Јасеновац”, који је преживио усташки логор, Милинко Чекић је рекао да о злочину увијек треба говорити, а истину не треба пећуткивати.

Чекић је истакао да је НДХ међу најсмртоноснијим режимима у 20. вијеку, гдје је владао терор какав није виђен у историји људске цивилизације, те позвао све да се супротставе организованој, нарастајућој демонстрациј неонацизма у Еворпи, а посебно усташтва у Хрватској.

Чекућ је рекао да је НДХ била једина земља која је имала логоре за дјецу у којима је уморено 25.204 дјеце, у Јасеновцу 19.432 дјеце, а да је њеној територији страдало 74.762 дјеце, али да тим подацима нису придодата дјеца страдала у Србији.

Церемонији су присуствовали и министри у Влади Србије, преставници дипломатксих представништава, српске борачке организације, потомци жртава, представници и јеврејских и ромских организација, представници Српске православне цркве и других вјерских заједница.

Стрелиште у Јајинцима био је простор гдје је за вријеме окупације у Србији у Другом свјетском рату /1941-1944/ стријељано готово 80.000 особа свих националности, највише српске.

Према расположивим подацима, стријељања у Јајинцима су почела 15. јула 1941. када је погубљена прва група осуђених Јевреја.

Од тада, па све до почетка уклањања њемачких трагова злочина у окупираном Београду, стрелиште у Јајинцима било је мјесто гдје је за вријеме окупације стријељано највише осуђеника у читавој окупираној Србији.

Ово стрелиште је прије рата служило као стрелишни простор војске Краљевине Југославије, да би га њемачке власти претвориле у простор за егзекуције оних које су они осудили на смрт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана