Брнабић: Срби само траже примјену Бриселског споразума

Срна
Брнабић: Срби само траже примјену Бриселског споразума

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић поручила је данас да Срби на Косову и Метохији траже пуну примјену Бриселског споразума потписаног прије скоро 10 година и “ништа више нити мање”.

Све који неодговорно повлаче паралеле са Украјином, Донбасом и причају друге глупости, Брнабићева пита да ли заиста мисле да је тражење примјене међународних споразума уз посредовање ЕУ превише или је то знак повјерења у ЕУ и владавину права?

Она напомиње да Бриселски споразум има само 15 чланова, од којих шест предвиђа оснивање Заједнице српских општина, и даје то било једино што је Приштина требало да уради.

“Преостали чланови, иако су захтевали огромне уступке Београда, у потпуности су спроведени, јер желимо да сачувамо мир и радимо на стабилности”, написала је Брнабићева на “Твитеру”.

Брнабићева је напоменула да су Срби јуче обуставили своје учешће у привременим приштинским институцијама самоуправе, чији су дио постали у складу са Бриселским споразумом који Приштина не само да игнорише, већ отворено каже да за њих не постоји.

Она напомиње да је тим споразумом предвиђено да командант за четири општине са већинским српским становништвом на сјеверу /Сјеверна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић/ буде “косовски Србин кога именује МУП са листе коју су дала четири градоначелника у име Заједнице/Удружења”.

“Дакле, Приштина не може да именује регионалног командира полиције за четири општине са севера са већинским српским становништвом, нити било ко у Приштини може да смени или отпусти ту особу”, навела је Брнабићева.

Она додаје да је Аљбин Курти управо то и урадио - отпустио командира полиције и тако брутално прекршио Бриселски споразум, што је, како каже, посљедња кап у препуној чаши неодговорних изјава и поступака усмјерених против Бриселског споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана