Брнабић: Споразумом о документима Београд заштитио косовске Србе

Срна
Брнабић: Споразумом о документима Београд заштитио косовске Србе

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић оцијенила је данас да је Београд споразумом са Приштином о личим документима заштитио Србе на Косову и Метохији и омогућио им нормалнији живот.

Она је рекла да је друга важна ствар то што је споразумом омогућено даље присуство државе Србије на Косову и Метохији, јер Срби могу да улазе и излазе са Косова и Метохије са српским личним картама.

Брнабићева је истакла да је значајно и то што ће на свим административним прелазима стајати табла, на којој ће бити истакнуто да се грађанима омогућава прелазак са приштинским личним картама искључиво ради њихових потреба и слободе кретања.

-Такође, стајаће и објашњење да то не може да се тумачи као признање једнострано проглашене независности Косова, прејудицирање статуса и одступање од Резолуције 1244 -  рекла је Брнабићева за Телевизију "Прва".

Говорећи о захтјеву Приштине за пререгистрацију аутомобила, она је изразила сумњу да је о том питању могућ било какав договор.

-Од 1. септембра улазимо у период нестабилности, јер не знамо шта ће Аљбин Курти радити. Он је показао колико је неодговоран, а сада тражи да до 31. октобра сви морају да имају таблице које он тражи. Ми смо понудили компромис, он га је одбио и имаћемо нестабилност ако буде инсистирао на свом захтеву - оцијенила је Брнабићева.

Говорећи о оцјени Владе Србије да нема услова за одржавање "Европрајда", она је навела да се Србија због дешавања на Косову и Метохији бори за мир и да ће сви капацитети радити на томе да се спријече било какво насиље на Косову.

-Ако „Европрајд“оде само део тих капацитета, Србија ће бити рањивија у борби да обезбеди мир, а у тој борби можемо да се ослонимо само на себе. На леђима Србије је толико терета да је то немогуће издржати. Људи морају да разумеју да је некад најважније да имате мир - рекла је Брнабићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана