Брнабић: Споразум о слободној трговини утростручиће извоз из Србије у Кину

Срна
Брнабић: Споразум о слободној трговини утростручиће извоз из Србије у Кину

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да ће споразум Србије и Кине о слободној трговини, чије потписивање је најављено на састанку предсједника двије земље Александра Вучића и Си Ђипинга, омогућити да се извоз у кратком року удвостручи или утростручи.

Она је оцијенила да је ово најважнија вијест са састанка предсједника Србије и Кине Александра Вучића и Си Ђинпинга у Пекингу.

“Овај споразум даће замајац нашој домаћој привреди и страним инвеститорима који ће тек долазити. Ово из корена може да промени нашу привреду и јачину наше привреде”, рекла је Брнабићева новинарима у Младеновцу.

Она је навела да је извоз Србије у Кину у 2021. години, упркос пандемији вируса корона, достигао рекорд од близу милијарди долара.

“То је за чак 157,7 одсто више у односу на 2020. годину, док је у односу на пре 10 година тај извоз већи 152 пута”, рекла је Брнабићева.

Она је оцијенила да је посјета Вучића Пекингу велика част за Србију с обзиром да је кинески предсједник један од два или три најважнија лидера у читавом свијету.

“Ово је седми пут да разговарају што показује какво уважавање Кина има према Србији”, закључила је Брнабићава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана