Брнабић: Снабдијевање намирницама неће бити угрожено

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД- У Србији је у првом кварталу ове године забиљежен раст у области индустрије, увоза и извоза, а не постоји ни промил могућности да снабдијевање становништва основним животним намирницама буде угрожено, речено је данас на сједници Савјета за координацију активности и мјера за раст бруто домаћег производа /БДП/, којом је предсједавала премијер Ана Брнабић.

На сједници је истакнуто да је раст БДП у првом кварталу износио је 4,3 одсто, док је годишња прогноза 4,5 одсто, саопштено је из Владе Србије.

Разматрани су најважнији економски показатељи у свим привредним областима, а истакнуто је и да се пројекти у области линијске инфраструктуре реализују по плану и добром динамиком.

У области пољопривреде, сјетва је окончана на више од 98 одсто површина, примењене су све агротехничке мјере и очекује се принос од приближно 3,5 милиона тона жита.

Када је ријеч о залихама пољопривредних производа, Србија их има довољно за своје потребе, док се за поједине културе траже нова тржишта.

Забиљежен је раст у прерађивачкој индустрији, а када је ријеч о страним директним инвестицијама, њих је за трећину више.

Брнабићева је рекла да се од сада Јавно предузеће "Србијашуме" третира као енергетско, имајући у виду значај пелета и брикета у предстојећој сезони гријања, с обзиром на то да их индивидуални потрошачи све више користе.

Када је ријеч о снабдевању електричном енергијом, указано је да је у Јавном предузећу "Електропривреда Србије" почела ремонтна сезона, а да ће до 1. августа производња угља бити у потпуности стабилизована.

Закључено је и да је неопходно да се води рачуна о сваком уложеном динару, да се настави са започетим капиталним пројектима, уз очување ликвидности.

У вези са мјерама за помоћ становништву, министар финансија Србије Синиша Мали је рекао да ће држава испунити обећање које је дала младима, на чије ће рачуне у банкама почетком јуна бити уплаћено по 100 евра у динарској противвриједности, што је уједно и посљедња мјера помоћи државе грађанима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана