Брнабић с Борељом о дијалогу, Украјини, агенди проширења

Танјуг
Foto: Taнјуг

ФИРЕНЦА- Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Фиренци са високим представником Европске уније за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом о дијалогу Београда и Приштине, проширењу Уније, као и о ситуацији у Украјини.

“Разговарали смо о дијалогу Београда и Приштине, ту немамо претерано добре вести, о чему је говорио и председник Александар Вучић. Али дајемо све од себе, и увек шаљемо исту поруку, да су нам најважнији мир и стабилност”, рекла је Брнабић у Фиренци, гдје је учествовала на скупу посвећеном стању у ЕУ.

Брнабић је поручила да су регионални мир, стабилност, повезивање и сарадња оно што ће свима омогућити простор за даљи економски раст и развој, у садашњим изузетно тешким временима, посебно за европски континент.

Такође, пренијела је да су разговарали и о ситуацији и Украјини, као и о агенди проширења ЕУ.

Указала је да се све чешће поставља питање да ли рат на истоку Европе треба да значи да Европа донесе политичку одлуку да земље, попут Србије или Црне Горе које су прилично напредовале у том процесу, треба што прије да постану чланице или ће се наставити “бирократски процес”, који подразумијева рад на реформама, кластерима…

Брнабић је у Фиренци разговарала и са предсједником Европског универзитетског института, који је организовао догађај у Фиренци, о прикључивању Србије том инситуту.

“То је важан и утицајан институт који прима у чланство само државе чланице Уније, али ми ћемо радити на томе да имамо директнију сарадњу, што ће нам помоћи и у даљој реформи јавне управе, администрације, у дипломатским активностима, које су важне у овом тренутку”, рекла је Брнабић новинарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана