Брнабић: Регионална сарадња кључна за успјех земаља западног Балкана

Srna
Foto: Arhiva

БЕОГРАД- Премијер Србије Ана Брнабић рекла је данас да је регионална сарадња један од кључева успјеха за све земље на западном Балкану, нагласивши да ће оне бити успјешније у будућности у мјери у којој успијевају да сарађују, прије свега у области економије, али и у инфраструктурним пројектима.

 



Брнабићева је на панелу по завршетку дводневне конференције "Један регион - једно тржиште - Корак ка заједничком тржишту ЕУ" у Новом Саду указала и на важност боље саобраћајне повезаности региона, као и сарадње у областима образовања, иновација, науке и размјене искустава, посебно младих људи. 

"Волела бих да сви са стране имају још мање времена да се баве нама зато што мислим да ми добро знамо једни друге, да прилично добро разумемо каква је била скора прошлост и колико нам је свима донела мука и проблема, при чему све боље разумемо какви су потенцијали у другачијем приступу нашој будућности", рекла је Брнабићева. 

Она је указала да је иницијатива "Отворени Балкан" посљедња у низу регионалних иницијатива која је аутохтоно покренута из ових крајева, саопштила је Влада Србије. 

"Ми смо мали регион и свака земља је оперативно мала, са малим бројем становника. Уколико не научимо да се међусобно поштујемо, радимо, повезујемо и наступамо заједно, наш развој и раст неће бити онолико брз, квалитетан и одржив колико је свима потребно да надокнадимо пропуштено време", нагласила је Брнабићева. 

Конференција "Један регион - једно тржиште, Корак ка заједничком тржишту ЕУ", одржана је у седми пут у Новом Саду. 

Конференцију су организовали Фонд "Европски послови" Војводине у партнерству са Националном алијансом за локални економски развој /НАЛЕД/, Регионалним форумом младих лидера региона, Фондацијом Конрад Аденауер, Привредном комором Србије /ПКС/ и Привредном комором Војводине /ПКВ/, уз подршку града Новог Сада. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана