Брнабић: Раст броја заражених посљедица окупљања на протестима

Срна
Брнабић: Раст броја заражених посљедица окупљања на протестима

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је раст броја новозаражених вирусом корона, посебно у посљедња два дана, посљедица прошлонедјељних окупљања на протестима у Србији.

Брнабићева је истакла да је ситуација тешка, али да гаји благи оптимизам да ће, уз поштовање мјера, међу којима је и, од сутра обавезно ношење маске у цијелој земљи, доћи до побољшања епидемиолошке ситуације.

Она је навела да је у протекла 24 часа највећи раст броја зараженх регистрован у Београду, нестабилна ситуација је у Краљеву и раст броја новозаражених у Новом Саду, док је до смиривања ситуације дошло у Шапцу и Новом Пазару.

"Сада је већ очигледно је да је раст броја новозаражених последица протеста. То је оно што долази на наплату, за мене је ово очекивано", рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре.

Брнабићева је истакла да закључак базира на трендовима у градовима са протестима са великим бројем демонстраната и градовима без протеста, те објаснила да је након благог смањења броја обољелих у Београду, као посљедица уведене мјере обавезног ношења маски, седам дана након протеста поново дошло до пораста броја заражених.

Са друге стране, како је навела Брнабићева, у градовима попут Шапца и Новог Пазара је након примјене мјера настављен тренд пада броја заражених.

Брнабићева је навела да Србија разговара о вакцини против вируса корона са компанијама из Кине, Велике Британије и Руске Федерације, а покушаће да добије информације и из САД.

Она је рекла да ће се Србија борити као и друге земље да набави вакцину, безбједну за грађане Србије, чим то буде могуће и у складу са правним нормама и контролама надлежних институција.

"Надам се да ћемо моћи да имамо и пре краја године вакцине. Постоје вакцине које су у трећој, финалној фази истраживања и о томе ће водити рачуна надлежне институције којима је то посао“, рекла је Брнабићева.

Имунолог из Дјечије клинике у Тиршовој Срђа Јанковић навео је да Србија још није изашла из ситуације која је најблаже речено - неповољна.

"Још нисмо у ситуацији да епидемија јењава, то од нас зависи. У овом тренутку постоји оправдана бојазан да ствари могу да се погоршају, али и нада да то можемо да спречимо уколико сви доследно спроведемо ове донете мере", поручио је Јанковић.  

Од сутра обавезне маске у затвореном

Влада Србије усвојила је данас нове мјере за спречавање ширења вируса корона, које ће бити примјењиване на цијелој територији Србије, а између осталог, предвиђају обавезно ношење заштитне маске у затвореном простору на јавним мјестима, али и у редовима испред апотека, продавница и аутобуских стајалишта.
Мјерама се од сутра забрањују окупљања на јавним мјестима у затвореном и на отвореном простору истовремено више од десет људи, саопштено је из Владе Србије.

За вријеме боравка на јавним мјестима између окупљених мора постојати размак од најмање 1,5 метара, односно на свака четири метра квадратна може бити присутно само једно лице.

Ношење заштитне маске обавезно је на свим јавним мјестима у затвореном простору, што значи да су родитељи малољетне дјеце, као и дјеце са посебним потребама и њихови старатељи дужни да обезбиједе да њихова дјеца носе заштитну маску.

Влада Србије је препоручила да се маске носе на свим јавним мјестима на отвореном.

На мјестима на којима није могуће обезбиједити растојање од најмање 1,5 метара, као што су редови испред продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта, ношење маски је обавезно.

Влада Србије донијела је одлуку да се Средња економска школа "Стана Милановић" у Шапцу отвори као привремени објекат за смјештај и лијечење обољелих од вируса корона.

На сједници је одлучено и да Инвестициони пројекат изградње "Српско-кинеског индустријског парка Михајло Пупин" у Београду буде проглашен за пројекат од значаја за Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана