Брнабић: Просјечна плата у Србији већа од 600 евра

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће просјечна плата у Србији за децембар прошле године бити већа од 600 евра.

"То ћемо утврдити за неколико дана када изађу резултати за просјечну плату у децембру. Имамо данас незапосленост која је 10 одсто упркос пандемији. Имамо економију према којој смо први или други у Европи. Вјерујем да ћемо бити први за 2021.", рекла је Брнабићева гостујући на ТВ Хепи.

Она твди да је то нешто што сви грађани могу да виде и да осјете на својој кожи.

"Вољели Александра Вучића или не, то су наши резултати", истакла је премијерка Србије.

Она каже да пензионери прије 2012., нису знали када ће пензија бити исплаћена, а данас, тврди, можете сат да навијате према њима.

"Данас грађани могу да рачунају на помоћ државе у овим, најтежим временима пандемије. Данас почиње и исплата 100 евра помоћи младима", најавила је Брнабићева.

Она је истакла да се у Србији, упркос пандемији, фабрике нису затварале, већ почињу нови пројекти и настављају се већ започете инвестиције.

"Нико није отказао, само су је неки одложили за пар мјесеци. Због тога расте наша индустрија и вјерујем да ће се тако наставити и ове године", истакла је предсједница Владе.

Она је истакла да је важно да задржимо безбједност и стабилност и оцијенила да су за то кључни избори 3. априла.

Како је рекла, Србија се развила и њена економија је ојачала, али опет има толико ствари које је потребно уреадити.

"3. априла се одлучује да ли ћемо наставити тим путем и ако имамо још четири, пет година стабилности то је то. Србија је изашла из вишедеценијског тунела. Србија ће бити довољно јака и стабилна да јој нико ништа не може. Неће бити опасности да дођу неки политичари и тајкуни који само желе да краду и мислим да више никада то неће моћи да се деси", поручила је предсједница Владе.

Она истиче да су јој стране дипломате говориле у четири ока да Србија не треба толико да се хвали својим привредним успјесима, а посебно не у успјесима у набавци вакцина и вакцинацији.

"Рекли су ми да Србија мора да буде понизнија, да не смије да буде поносна", истакла је Брнабићева, али и додала да ти наши успјеси ни за нас ни за регион нису више велика ствар.

Како каже, Ројтерс је прошле недјеље објавио да је један велики амерички инвестициони фонд "Брајтон парк кепитал" инвестирао 140 милиона долара у једну нашу ИТ компанију.

Брнавићева истиче да је наш извоз прошле године у ИТ сектору био око 1, 8 евра, а даће ове године вероватно премашити двије милијарде.

Како каже, у ИТ сектору још увијек студенти Електротехничког факултета траже почетне плате од 1.200 евра, а све више младих се, тврди, враћа из иностранства.

"Вјерујем да ћемо сљедеће недеље имати још једну сјајну вијест. Да ће наша дијаспора из силицијумској долини оснивати инвестициони фонд само за наше компаније", најавила је премијерка.

Говорећи о помоћи коју Србија пружа региону, премијерка је нагласила да је наша земља прошле недјеље послала Мостару помоћ у течности за ПЦР тестирање, коју они нису имали.

"Послали смо им количину довољну за годину дана тестирања, али то није више вијест, јер се то од нас очекује. Очекује се да Србија има и да ће помоћи, без обзира на политичку ситуацију. И то је добро, јер показује колико се Србија промијенила", констатовала је премијерка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана