Брнабић: Принципијелан став Србије о сукобу у Украјини

Танјуг
Foto: Tanjug

БЕОГРАД - Став Србије је да осуђује кршење територијалног интегритета Украјине, али да не жели да уводи санкције Русији, и то је, иако га не поздрављају у потпуности ни ЕУ и други партнери, а ни сама Руска Федерација, принципијелни став земље која је прошла кроз агресију 1999. године, а пре тога и кроз санкције, од којих су највише трпели грађани, поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

На питање аустријске новинарке како би описала односе са Русијом, да ли су се променили од почетка напада и да ли Србија може да промени позицију у оквиру приблизавања ЕУ и придружи се санкцијама, Брнабић је рекла да су односи Србије и Русије традиционално јако добри, јер две земље везују историја, традиција и вера, али у данашње време и енергетика. Брнабић је поручила да, у том смислу, данашњи односи Србије са Русијом нису много другачији од односа било које друге земље Европе, која је у великој мери зависна од руског гаса.

"Имамо добре економске и политичке односе, а да ли су промењени од почетка рата у Украјини? Јесу, јер 75 одсто наше економије чине инвестиције из ЕУ, а те компаније морају да спроведу санкције према Русији, што се одражва и на нашу економију", рекла је премијерка. Примера ради, једна цементара у власништву компаније из ЕУ, не може и да увезе ништа из Русије, нити да било шта у Русију извезе, што важи за све компаније из земаља ЕУ, од произвођача аутоделова до ИТ компанија.

Све је то, подвлачи, велики изазов за нашу економију. "Став Србије је да осуђујемо кршење територијалног интегритета Украјине и поштујемо га, али не желимо да уводимо санкције Русији. То није нешто што у потпуности поздрављају ни ЕУ, ни други партенри ни Русија, али то је наш принципијелни став земље која је прошла кроз агресију 1999. године, а пре тога много година била под сакнцијамја, а трпели су обични грађани", поручила је Брнабић. Србија је у доста специфичној ситуацији и, поред притиска, земља је која поштује међународно право и принципе, закључила је Брнабић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана