Брнабић: Прекршен дрес код приликом дочека Кривокапића, али суштина је конструктиван разговор

Танјуг
Брнабић: Прекршен дрес код приликом дочека Кривокапића, али суштина је конструктиван разговор

БЕОГРАД- Предсједница Владе Србије Ана Брнабић истакла је данас да, приликом дочека њеног црногорског колеге Здравка Кривокапића, јесте прекршен дрес код, али не са лошом намјером, те да о пажњи са којом је дочекан Кривокапић, најбоље свједочи пажња коју је предсједник Србије Александар Вучић поклонио госту.

Брнабић је, на заједничкој конференцији за штампу, послије разговора са Кривокапићем, казала да је са гостом причала о дочеку на аеродрому и реакцијама на то што је потпредсједник Владе Србије Бранислав Недимовић том приликом био обучен у фармерке и коментарима на то.

-Моја је грешка, зашто што је премијера требало да дочека министар Никола Селаковић, који се задржао дуже у Атини, па није могао да слети на време. У последњем тренутку смо променили и одредили министра пољопривреде Бранислава Недимовића да дочека премијера Црне Горе, јер је потпредседник Владе Србије - објаснила је она.

Брнабић је истакла да Недимовић често крши дрес код и да је то његов манир да не придаје посебну важност дрес коду.

-Разумем дипломатске протоколе, али морате да разумете и неке индивидуалне преференце људи. Данас смо се на седници владе шалили да је, имајући у виду уобичајени дрес код, Недимовић јуче био прилично сређен. Није било никакве зле намере у томе - објаснила је она.

Брнабић је истакла да Вучић, колико зна, никоме није поклонио толико пажње као премијеру Црне Горе током његове посјете и навела да је Вучић, чим је слетио из Глазгова, дошао на вечеру да поздрави и пожели добродошлицу Кривокапићу, као и да ће вечерас бити још једна вечера.

-То је много већи третман него што је имао било ко, а што говори о третману и односу Србије према Црној Гори, и говори више од дрес кода министра Недимовића - рекла је она.

Брнабић је рекла да је посета Здравка Кривокапића дуго очекивана и да се о том позиву много причало, а сада се, примјећује, када је важна посјета реализована, један дио јавности у обје земље бави измишљањем увреда или разлога за кршење овог или оног дипломатског протокола.

-Наратив који се на тај начин шаље је потпуно супротан наративу нас на састанцима. Није то добар наратив, хајде да се померимо од тога. Суштински је важно да су били добри, позитивни, конструктивни разговори, да је атмосфера била позитивна и коснтруктивна - рекла је Брнабић.

Премијерка је додала и да се овом посетом успело у томе да се као резултат наметну другачији дијалог и другачији односи између влада Црне Горе и Србије, обнова дијалога на највишем нивоу и садржајнији билатерални односи.

-То је суштина, а све оно чиме се бавимо захваљујући тиме што живимо у ери друштвених мрежа није суштина, и скреће пажњу на бесмислена питања, која ће неко злонамеран сутра да искористи и да нас опет отпужује да немамо добре односе - рекла је Брнабић.

Казала је да је Недимовић био веома задовољан и срећан што је могао да дочека премијера Црне Горе и да је то учинио срдачно.

Она је додала да и њој може да се замјери да није особа која се нарочито држи устаљених протокола, јер јој на првом мјесту, каже, како са неким разговара, какав је лични однос, а не да ли је неко нешто погријешио, намјерно или ненамјерно, какву је поруку тиме послао..

-Верујем у отворене поруке, отворен разговор и у поверење. Важно је оно што ми он прича, да је то оно што он мисли, а не да ли је био у фармеркама или не - рекла је Брнабић.

Кривокапић је такође прокоментарисао дочек и рекао како је Недимовћ приликом дочека био срдачан и пријатан.

-У делу техничког пријема нисам се обазирао на тo како ко изгледа. Знам да то можда у дипломатском и протоколарном може да представља поруку. Али речи и срдачна добродошлица више говоре о томе да ли је неко био у фармеркама или не - истакао је он.

На питање да ли је било разговора о темељном уговору Брнабић је казала да о томе није разговарано, јер она не представља СПЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана