Брнабић: Потребна нам је саборност

Срна
Брнабић: Потребна нам је саборност

БЕОГРАД - Мандатар Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да ће новој влади бити знатан број нових људи и да ће се састав знати у недјељу, 25. октобра.

“Важно је да ми као тим дамо најбоље за Србију”, рекла је Брнабићева и додала да ће нова влада бити коалициона, да ће окупити СПС и СПАС и да је упућен позив и националним мањинама да у њој учествују.

Она је нагласила да је цијели свијет у кризи - здравственој и економској.

“Ово је криза какву свет не памти и потребна нам је саборност”, рекла је Брнабићева за РТС и додала да би било најпаметније и најбоље скупити сву енергију и борити се заједнички да би се извукли из ове ситуације.

Према њеним ријечима, нова влада ће имати пун капацитет иако је орочена.

“Мислим да је то најбоље и најодговорније што можемо да понудимо грађанима, али и додатна мотивација за мене, све министре да раде најбоље што могу и дају све од себе. Пред нама је пуно изазова, и корона и Косово и Метохија. У најтежим временима ово смо успели да понудимо, надам се да имамо подршку грађана”, навела је Брнабићева.

Када је ријеч о најави да ће нови предсједник Скупштине Србије бити Ивица Дачић, Брнабићева је истакла да је он један од најискуснијих политичара у Србији.

“Уме да балансира између различитих страна, и имати таквог политичара на челу Скупштине је јасна порука да желимо да дамо све од себе, да имамо дијалог са свим чиниоцима друштва”, навела је она и додала да током данашњег састанка са Дачићем није разговарала о функцији предсједника парламента.

Брнабићева је рекла да у будућности очекује пуну примјену Бриселског споразума.

“Не верујем у дијалог у ком разговарате са људима са којима сте већ нешто договорили и потписали, а да они нису то имплементирали. Свака нормална, цивилизована особа очекује да раније потписани буду примењени. То је минимум минимума. Потписник споразума је и ЕУ, то је нешто што ЕУ гарантује да ће се имплементирати, и у пољу ЕУ је да испуни своју дату реч”, нагласила је Брнабићева.

Када је ријеч о измјени Устава у дијелу који се тиче правосуђа, Брабићева је навела да је измјена Устава на грађанима Србије.

“Скупштина Србије то може да препоручи. Ми смо у Влади коју сам водила препоручили Скупштини измену Устава у делу који се тиче правосуђа. Поносна сам што је одржан јавни дијалог о томе први пут”, навела је Брнабићева.

Брнабићева је рекла да ће борба против мафије бити један од три највећа изазова пред новом владом Србије, послије борбе против вируса корона и дијалога са Приштином.

Према њеним ријечима, та борба ће бити бескомпромисна и одлучна.

“Борба против мафије коју је председник /Србије Александар/ Вучић најавио захтева координацију свих служби. Нама је потребна потпуна саборност за рат против мафије”, рекла је мандатарка.

Она је навела да у борби против мафије у неким ситуацијалма правосуђе није било ефикасно.

“Ја то могу слободно да кажем, и ово није притисак на правосуђе, из буџета Србије сваке године плаћамо за неефикасност неког судије и неког судства”, рекла је Брнабићева.

Говорећи о епидемији вируса корона, Брнабићева је навела да је данас било погоршање ситуације, са више од 400 заражених.

“Ми пратимо ситуацију на два сата. У 20.00 часова вечерас смо имали више од 400 новозаражених. Имамо ситуацију која је све комплекснија”, навела је она и додала да је о томе разговарала са предсједником Србије и директором Инфективне клинике Гораном Стевановићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана