Брнабић: Писмо Унеску - врхунац лицемерја

Срна
Брнабић: Писмо Унеску - врхунац лицемерја

БЕОГРАД - Предсједник Владе Србије Ана Брнабић рекла је да писмо које је представницима Унеска послао премијер самозваног Косова Аљбин Курти представља врхунац лицемерја и цинизма и упозорила да не треба искључити да ће Приштина покушати да направи нешто налик на такозвану црногорску православну цркву на територији Косова и Метохије.

“Манастири су под сталним оком Кфора, посебно Високи Дечани. Не може да се каже да им није угрожена безбедност, а стални притисци на монаштво и Српску православну цркву се настављају”, нагласила је Брнабићева, поводом писма власти у Приштини у којем су затражили од Унеска да српске цркве и манастири буду уклоњени из категорије угрожених.

Она је навела да Курти у писму о српској културној и вјерској баштини и манастирима говори као о њиховој култури и вјерској баштини, такозваном “косовском насљеђу”.

“То ми говори да не треба да искључимо да ће у коначници они покушати да направе нешто налик на жцрногорску православну црквуж Мираша Дедеића на територији Косова и Метохије, дакле неку њихову цркву. То је оно на шта смо ми спремни, знамо како да се дипломатски боримо против тога”, рекла је Брнабићева за РТС.

Амбасадор Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили каже да су културна и вјерска добра на Космету уписана на Унескову листу свјетске баштине - у опасности.

Она објашњава за РТС да српска делегација непрестано указује на угроженост културних добара, како при сусретима са званичницима Унеска, тако и у извештајима који се редовно подносе.

Према њеним ријечима, у тим извјештајима јасно стоји и цијели низ веома опасних покушаја Приштине да фалсификује јасне историјске чињенице о директној повезаности тих добара са Српском православном црквом и српским народом. Она је истакла да је то још један јасан показатељ њихове угрожености.

“Постављам врло логично питање: уколико Приштина није спремна да прихвати порекло тих добара, како је онда спремна да их штити? То је потпуно лажан аргумент који Приштина користи и раније је користила у покушају да се прикључи Унеску”, напомиње амбасадор Србије при Унеску.

Приштински званичници Вјоса Османи, Глаук Коњуфца и Аљбин Курти затражили су од Унеска да четири српска средњовјековна манастира на Косову и Метохији под заштитом те међународне организације /Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка/ уклони из групе ризичне категорије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана