Брнабић: Писма доказ да Курти има подршку за подривање мира на Балкану

Срна
Брнабић: Писма доказ да Курти има подршку за подривање мира на Балкану

БЕОГРАД- Премијер Србије Ана Брнабић саопштила је да су писмо које су поједини политичари упутили САД, ЕУ и Великој Британији и објаве Алише Кернс, Михаела Рота и Боба Менендеза више него добродошли, јер су доказ да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти ужива пуну подршку и охрабрење за подривање мира и стабилности на Балкану, основних људских права Срба, уз избјегавање примјене постигнутих споразума.

Поводом тог писма у којем се тражи да западне земље заштите такозвано Косово од Србије, Брнабићева је истакла да Курти избјегава примјену Бриселског споразума, одбија да оснује Заједницу српских општина већ више од 10 година и избјегава примјену Охридског споразума којим је предвиђена примјена Бриселског споразума.

Она је истакла да су од почетка ове године припадници такозваног косовског безбједносног апарата пуцали на шест Срба и нико није одговарао, да је припадник такозване косовске полиције који је на Бадње вече пуцао на дјечака од 11 и младића од 21 годину, пуштен из притвора и сада је на слободи.

Брнабићева је навела на мрежи Икс /некадашњи Твитер/ и да су од почетка Куртијеве администрације 2021. године до данас незаконито ухапшена 32 Срба, од којих су неки без подизања оптужнице били у затвору више од 20 мјесеци уз претрпљену тортуру, малтретирање и свакодневне увреде на националној основи.

Премијер Србије указала је да је најупечатљивији примјер /не/пристрасности и /не/објективности оних који су иницирали писмо то што је британски посланик Алиша Кернс успјела да постане једна од ријетких особа чије је изјаве КФОР морао да демантује.

"Када је Кернс изјавила да Српска православна црква шверцује оружје на самопроглашено Косово, КФОР је као војна мисија НАТО-а саопштио да о томе нема доказа. Упркос овој јасној изјави КФОР-а, Кернсова наставља да понавља ове лажи, чак и у овом писму. И то сумира све што треба знати о самом писму", навела је Брнабићева.

Њемачки дневник "Тагесшпигел" објавио је да је група западних политичара, међу којима су отворени албански лобисти Боб Менендез и Михаел Рот, упутила високом представнику ЕУ Жозепу Борељу, америчком државном секретару Ентонију Блинкену и британском министру спољних послова Џејмсу Клеверлију писмо у којем су затражили оштрији приступ према Србији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана