Брнабић, Орбан: Контролисати прилив миграната и помоћи им у њиховим земљама

Срна
Foto: Танјуг

БУДИМПЕШТА - Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да Србија, у случају новог прилива миграната из Авганистана, очекује заједничку европску политику, контролисани прилив миграната, као и да им се помогне у њиховим земљама одакле долазе у Европу.

Одговарајући на питања новинара након заједничке сједнице влада Србије и Мађарске у Будимпешти, Брнабићева је рекла да у Србију мигранти долазе из једних земаља ЕУ и иду у друге земље ЕУ.

"Не можете имати државну политику, ако она не узима у обзир читав европски континент. Уколико буде нови талас миграната, очекујемо заједничку европску политику, али планирамо шта ћемо радити ако је не буде. Драго ми је што са Мађарском разговарамо већ о томе шта се може урадити координисано", каже она.

Брнабићева истиче да постоје два начина за рјешавање проблема могућег новог таласа миграната - да то буде контролисани прилив у коме се тачно знамо колико их долази и ко су они, као и да се помогне тим људима у њиховим земљама.

"То се успоставља на првим границама ЕУ. То вероватно ради Фронтекс у Грчкој и Италији, тако да онда постоје и контролисани коридори до земаља које желе да их приме", рекла је она.

Брнабићева је додала да Србија већ помаже земље из којих мигранти долазе тако што врши донације у вакцинама или храни угроженим људима у земљама Африке.

Она је навела да о томе мађарски премијер Виктор Орбан већ дуже вријеме прича, али да га је изгледа само чула Србија, док друге земље не желе да чују.

На питање о интересу Мађарске да подржава Србију, мађарски премијер је рекао да је то геополитички интерес и да мисли да само из Србије може да се стабилизује Балкан, а не из Вашингтона или Брисела.

Орбан је поновио да Мађарска и Србија неће бити паркинг за мигранте.

"Поручујем Европљанима да могу да се осјећају безбједним, али то не значи да треба да препусте Балкан да постане тампон зона, него да интегришу балканске земље. То је наш мађарски интерес", рекао је Орбан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана