Брнабић: Опозиција позива на грађански рат

Танјуг
Брнабић: Опозиција позива на грађански рат

БЕОГРАД - Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да се данас, трећег дана расправе о предлогу за измену Закона о рударству и геолошким истраживањима у парламенту чуло оно најважније - да опозиција позива на грађански рат и да јој скупштинска расправа није важна.

Реагујући на излагање шефа посланичке групе Зеленo - левог фронта Радомира Лазовића који је представницима власти рекао да, ако буду "подметали плаћене лобисте Рио Тинта као стручњаке, слушаће куку и мотику", Брнабић је рекла да је сједница сазвана на захтјев опозиције, и да им је, како је рекла, буквално све дато и да као предлагачи имају све вријеме овога свијета.

"Прво смо то чули од овлашћеног предлагача, сада и од представника опозиције, да како год да се ово заврши, парламент није важан, расправа није важна, институције Републике Србије нису важне, оне за њих могу и да не постоје. Него ћемо се ми разрачунати на улицама, устаће кука и мотика и ми ћемо онда да се разрачуневамо на улицама ако се њима случајно не свиди како већина у Народној скупштини гласа", рекла је Брнабић.

Она је подсјетила да је већина у Народној скупштини она за коју су грађани Републике Србије гласали.

"За разлику од њих, ми вјерујемо у институције, ми вјерујемо у владавину права и ми вјерујемо у наше законе. И још једном понављам, Закон о рударству и геолошким истраживањима је сасвим јасан, а све вријеме причамо о једном пројекту. Ако вјерују људи у своје аргументе, то ће се показати у студији о процјени утицаја на животну средину. А онда ће студија о процјени утицаја на животну средину рећи да не може да се да дозвола за експлоатацију", рекла је Брнабић.

Она је указала да је све то показатељ да опозицију институције не занимају и да желе предполитиčko друштво у коме се међусобно "бијемо и гонимо по улицама".

Министарка енергетике и рударства Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је да се у Скупштини Србије прети нередима, немирима, блокадама, путева, пруга и да јој је жао што грађани Србије не слушају аргументовану расправу.

Како је рекла, излагања треба да буду заснована на чињеницама и на подацима који су сада доступни, или да се сачека да се заврше све студије па да онда аргументовано причамо.

"Значи ради се о претњама, ради се о позиву на насиље јавном, отвореном, то сте могли да чујете, апсолутно, драги грађани, можда и позиву на државни удар. Иако смо чули да је влада извршила државни удар, само нам није јасно како је то могуће влада против саме себе да изврши државни удар или пак Уставни суд. Али ево ово што сте сада чули је управо позив на насиље у овој скупштини што је дубоко поразавајуће", рекла је министарка.

Говорећи о водама које треба да се користе за пројекат Јадар, она је рекла да би се више од 70 одсто потреба за водом подмиривало из сопствених извора, прикупљањем атмосферских вода или дотоком подземних вода у рударске просторије.

"Пројекат Јадар неће утицати на водоснабдевање локалног становништва, јер се већина насеља водом снабдева из градске водоводне мреже, који воду добијају на узводним локацијама од планираног пројекта", рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је на наводе Лазовића да је лобиста Рио Тинта, нагласила да није потписала ниједно рјешење за тај пројекат за двије године.

Лазовић је тврдило да пројекат Јадар није финансијски оправдан и да ће сва зарада од ископавања литијума ићи Рио Тинту, а да држава Србија од пореза, рудне ренте и других такси може да очекује "једва толико" да намири инфраструктурне радове које треба да уради да би се отворио рудник.

Према његовим ријечима, мултинационална компанија може само да дође и да узме наше рудно богатство, а нама остави све ризике по животну средину и здравље људи тврдећи да пријети опасност од деградације земљишта, уништавања шума, површинских и подземних вода, расељавања становништва...

Он је рекао и да Рио Тинто има "ужасну историју уништавања" и живота и животне средине у раду широм свијета, али да ако је Гвинеја успјела да се избори са Рио Тинтом, то ће учинити и Србија и додао да ако "будете подметали плаћене лобисте Рио Тинта као стручњаке, слушаћете куку и мотику".

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов поручује опозицији да она стално кука о некаквим катаклизмама које не постоје.

"Ајде да видимо шта су све најављивали у прошлости да ће бити катаклизма. Београд на води биће катаклизма, тамо је порозно тло, све ће да потоне, распадаће се зграде. И јел се десило? Нити. Променада у Новом Саду, не може да постоји па ће пасти, пропашће, подземне воде, не може да функционише. И јел се десило? Нити. Мост у Новом Саду, опет катаклизма. Па њима је све катаклизма", рекао је Јованов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана