Брнабић о ситуацији на КиМ, тврди да Курти жели изазвати рат

Танјуг
Брнабић о ситуацији на КиМ, тврди да Курти жели изазвати рат

БЕОГРАД - Предсједница Народне скупштине Србије Ана Брнабић истакла је да је ситуација на Косову и Метохији најозбиљнија досад, јер по свему судећи, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели етничко чишћење Срба и да изазове сукоб са Београдом.

"То је зато што ми се чини да Курти нема ниједан други избор или излаз из своје политике, осим да изазове оружани сукоб, односно рат са Београдом и због тога је он најбахатији и најбезобзирнији до сада, јер је потпуно притеран уза зид и то је његов једини излаз", рекла је она.

С друге стране, нагласила је да је у "нашем интересу то што се председник Србије Александар Вучић труди да сачувамо мир".

С тим да, како је додала, не смијемо да дозволимо малтретирање српског народа на КиМ, као и одузимање имовине и недостатак било какве правне сигурности.

Напоменула је да је изузетно тежак живот Срба на Косову и на Метохији, јер више не могу ни да примају плату ни да купују робу из централне Србије.

"Апсолутно све води ка томе о чему је причао и Александар Вучић на Савету безбедности Уједињених нација, а то је свесно изазивање и проузроковање немогућих услова за живот Срба на Косову и Метохији, чиме Аљбин Курти свесно изазива етничко чишћење и то је сада свима јасно", нагласила је она.

Према њеним ријечима, велики проблем је што се све то дешава под будним оком међународне заједнице, тоје Еулекса и Кфора.

Нагласила је да је ипак оптимистично то што је конгресменка Клаудија Тени из редова републиканаца послала писмо америчком државном секретару Ентонију Блинкену, с питањем шта ће Сједињене Америчке Државе да раде зато што су угрожена права Срба на КиМ. 

"То је значајна ствар и рекла бих, заиста, резултат напора и свих ових година Александра Вучића да направи једну другачију комуникацију с америчком државом, а наравно и данашњег министра спољних послова Марка Ђурића, у то време као амбасадора Србије у САД, јер сада имамо сада једну озбиљну јаку кокус групу, која се бави овим питањима, а која заступа, не бих рекла, чак ни интересе Србије, већ истину и правду", поручила је Брнабић.

С тим у вези је као важно истакла и да је прошле недјеље специјални заступник Њемачке за Западни Балкан Мануел Зарацин рекао да је ЦЕФТА можда могућа без такозваног Косова.

"Невероватно је у ствари чути тако нешто од господина Зарацина, који је један од највећих заговорника косовске квазинезависности, али и поборника Аљбина Куртија, што значи да је толико свима јасно шта Курти ради", напоменула је Ана Брнабић.

Говорећи о посјети специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, Брнабић је рекла да смо далеко од дијалога и не кривицом Београда.

"Београд је увек био спреман за дијалог. Београд је увек био спреман и за компромисе и толерантан у границама онога што јесу наше црвене линије", рекла је Брнабић напомињући да не види "било какву спремност или било какву жељу Куртија да учествује у том дијалогу". 

"И мислим да су му мало превише пустили да не жели да учествује у дијалогу и да игнорише све оно што је постигнуто до времена када је преузео привремене институције у Приштини", рекла је Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана