Брнабић о хапшењу Срба на Косову

Танјуг
Брнабић о хапшењу Срба на Косову

БЕОГРАД - Предсједница Народне скупштине Ана Брнабић рекла је данас да за Србе на Косову и Метохији не постоји већа пријетња од Аљбина Куртија.

Брнабићева је, гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк, истакла да не разумије зашто поједини медији пишу да је предсједник Србије Александар Вучић крив за хапшења Срба на Космету.

- Изузетно ми је важно да подвучем да не мислим да су било који Срби у било којем времену били већа пријетња на Косову од Аљбина Куртија. Нама је најважније питање Косова. А да ли су они (Срби са Косова) криви што Курти дивља? Нису. А они кажу да је Вучић крив што Курти хапси Србе на Косову. То није тако, нагласила је Брнабићева.

Она је навела да опозицији, односно бившој власти, Косово никада није било тема, додавши да су 2001. године пустили терористе из затвора, а затим су 2004. године дозволили погром српског народа на Косову и Метохији, као и паљење цркава и манастира.

Брнабићева је додала да је одвајање Црне Горе 2006. године био предуслов да тзв. Косово прогласи независност, а да се држава тада понашала као да јој је лакнуло.

Како је рекла, тек пет година након што је Приштина 2008. године прогласила независност, питање Косова и Метохије се вратило на дневни ред, када је СНС дошла на власт.

Она је навела да су све велике западне силе, прије доласка СНС-а на власт, признале независност тзв. Косова и пребациле то питање у ЕУ, док је власт у међувремену поставила границу „између Срба и Срба“.

- Тек 2014. године Александар Вучић постаје премијер, а затим предсједник, па креће борба и државе почињу да повлаче признање, рекла је Брнабићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана