Брнабић: Ново милионско улагање у пројекат "Јадар" изузетно важно

Срна
Брнабић: Ново милионско улагање у пројекат "Јадар" изузетно важно

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић оцијенила је да је наставак пословања компаније Рио Тинто на литијум-бор пројекту "Јадар" код Лознице, гдје је најављено ново улагање од 200 милиона долара, од изузетне важности за Србију, посебно у вријеме пандемије вируса корона са којом се суочава цијели свијет.

На састанку Брнабићеве посредством видео-линка са представницима међународне рударско-металске групације Рио Тинто речено је да је ова одлука исход усвајања претходне студије оправданости пројекта "Јадар", а компанија Рио Тинто је до сада уложила више од 250 милиона долара.

Брнабићева је истакла значај усвајања претходне Студије оправданости за наставак пројекта, истакавши да је то добра вијест, не само за Владу Србије, која непосредно сарађује са Рио Тинтом, већ и за локалну заједницу с обзиром на то да је на пројекту ангажован велики број људи.

Извршни директор Рио Тинта за енергију и минерале Болд Батар изразио је задовољство и радост због блиске сарадње са Владом Србије на реализацији пројекта "Јадар", саопштено је из Владе Србије.

Пројекат "Јадар" подразумијева рад на развоју рудника подземне експлоатације и изградњу индустријског постројења за металуршко-технолошку прераду концентрата јадарита, чији се почетак може очекивати крајем 2021. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана