Брнабић: Нема рестриктивних мјера, вакцинација једини одговор

Тањуг
Foto: Тањуг

БЕОГРАД - Кризни штаб за борбу против вируса у Србији није данас донио рестриктивне мјере, како је тражио медицински дио овог тијела, али је одлучено да се настави са постојећим мјерама и да је вакцинација једини одрживи одговор на ову пандемију.

"Најбитнија и кључна нам је вакцинација, вакцинација... Једини начин је да победимо све ово јесте да се вакцинишемо, крајња мера је искључиво вакцинација", рекла је Брнабићева на прес конференцији у Палати Србија у Београду, након сједнице овог штаба, уз апел грађанима да се вакцинишу и буду лично одговорни.

Према њеним ријечима, медицински дио Кризног штаба захтијевао је да буду усвојене много рестриктивније мјере него што тренутно постоје, односно да се уведу најмање 10 дана мјере забране јавног окупљања до 10 особа, скраћење радног времена до 17.00 часова за све секторе дјелатности, осим есенцијалних делатности, продавница, апотека и медицинског сектора, болница.

"Уколико би ове мере резултирале онда би се приступило коришћењу ковид пропусница. Одлучено је да то да буде јасно шта је тражио медицински део Кризног штаба да наставимо са постојећим мерама, уз то да је неопходна вакцинација", рекла је Брнабићева.

Она је подсјетила да је, када су у Србији мјере биле рестриктивне, тада масовна имунизација стала, а она је најбитнија.

Брнабићева је рекла да је епидемиолошка ситуација у Србији нешто боља јуче и данас, иако су бројеви велики да се то не види.

"Оно што је свакако позитивно у свему у овом негативном јесте то да се смањује број хоспитализованих и број отпуштених", додала је она.

Према њеним ријечима, веома мали број вакцинисаних је међу млађом популацијом.

Коментаришући велики број заражених, који понекад достиже днево и 8.000, Брнабићева је рекла да је Србија прва добила вакцине и да је држава урадила да обезбиједи све што треба и вакцине и лијекове и услове, нове болнице, али да је остала индивидуална одговорност.

Она је рекла да је у Србији вакцинисано и ревакцинисано нешто више од 50 одсто пунољетних грађана, те напоменула да грађани земаља са више од 70 одсто вакцинисаних не носе више маске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана