Брнабић: Научни био кампус промијениће будућност Србије

СРНА
Брнабић: Научни био кампус промијениће будућност Србије

БЕОГРАД - У Београду је представљено идејно рјешење за пројекат "БИО4 кампуса" за чију изградњу и опремање је предвиђено скоро 300 милиона евра, који ће бити нови научни град у области биотехнологије.

Овај кампус, у којем ће се налазити научни институти, факултети, истраживачка одјељења компанија, биће изграђен код Иститута "Торлак" и Фармацеутског факултета у Београду.

Кампус "БИО4" фокусира на четири главна стуба, а то су биомедицина, биотехнологија, биоинформатика и биодиверзитет. Изградња би требало да почне идуће године, а први станари се очекују 2025. године.

Премијер Србије Ана Брнабић, која је присуствовала представљању идејног рјешења, рекла да је у питању пројекта од националне важности и да је убијеђена да ће додатно позитивно промијенити судбину Србије, ојачати њену економију, конкурентност, подићи просјечне плате и пензије.

Она је навела да је 190 милиона евра предвиђено за изградњу кампуса, а још 100 милиона евра за опрему, те се нада да ће овај пројекат бити финансиран из кредита Развојне банке Савјета Европе, са којом Србија преговара, а ако не, онда из других извора.

Брнабићева је истакла да ће пројекат створити огромну додатну вриједност и обезбиједити да млади људи остану у Србији, као и да се многи доселе да би радили на неким од најзанимљивијих и најизазовнијих пројеката у области биотехнологије за коју сматра да је будућност.

"Будућност је у два поља - вештачка интелигенција и биотехнологија. `БИО4 кампус` уводи та два поља. Ако успемо да ово урадимо, у шта немам сумње, онда је небо граница за Србију", истакла је Брнабићева.

Она је додала да већ постоје стране и домаће компаније које су заинтересоване да раде у овом кампусу, те напоменула да све већи број страних великих компанија долази у Србију да отвара своје развојне центре.

Идејно рјешење за "БИО4 кампус" представила је директор Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Јелена Беговић наводећи да је завршено са дигиталном ером и да почиње нова ера.

"Препознали смо потенцијал спајања вештачке интелигенције, ИТ и биолошких наука", рекла је Беговићева.

У кампусу ће бити концетрисани људи, знања, врхунска инфраструктура и приватни сектор, како би допринијели развоју биоекономије у Србији.

Ту би требало да се налази и центар за експериментални рад са животињама међународно акредитован, како би се пружале услуге компанијама за предклиничка истраживања, а на пројекту ће радити комапнија "Бекамент".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана