Брнабић: Међународно право "поломљено" на грбачи Србије

Танјуг
Foto: Танјуг

ОХРИД- Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је међународни правни поредак и међународно право "поломљено 1999. и 2008. године на грбачи Србије и српског народа" додавши да од тада свијет више није исто мјесто јер је све постало могуће зато што у свијету влада закон јачег, а не међународног права.

Брнабић је након панела на којем је учествовала у оквиру Преспан форума на Охриду, а одговарајући на питање новинара како се може направити паралела између Косова и Украјине с обзиром да је на "Косову убијено 1.000 деце, силовано 20.000 жена, почињени ратни злочин и геноцид", казала да лицитирањем са бројевима се унижавају праве жртве и додала да ти подаци које је изнио новинар, нису тачни.

"Не волим да причам о бројевима јер причамо о људским животима и жао ми је што ви лицитирате бројевима јер унижавате оне жене које су силоване, децу и људе који су побијени када се тим бројевима тако користите јер нигде не постоје бројеви које сте рекли јер нису тачни и то се није десило. И када је Приштина позвала да се пријаве случајеви силовања, пријавило се несто више од 900 жена, што је страшно, катастрофално, за сваку осуду, али немојте да причате о 20.000", казала је Брнабић.

Истиче да је потпуно јасно шта је међународно право и међународни правни поредак и наглашава неповредивост територијалног интегритета међународно признатих држава.

"Ни по коју цену, не постоји нигде у међународном праву да је неки територијални интегритет повредив у одређеном случају. Он је неповредив и никада се то пре није десило осим у случају Србије и никада после", подвукла је.

Када се говори о томе ко каже шта је довољно велики разлог за агресију на једну земљу, Брнабић пита ко одлучује о томе и каже да је и Русија рекла да су извршили агресију на Украјину да би спријечили геноцид који се дешавао осам година.

"Не улазим у то, мени је агресија на једну међународну признату државу агресија јер је територијални интегритет неповредив. Није се десио геноцид на КиМ, не постоји ниједна осуда, не постоји ни случај. У овом тренутку, територија КиМ остаје до дана данашњег постконфликтно подручје са најмање повратника, од свих постконфликтних зона на свету", нагласила је премијерка.

Подсјећа да се на КиМ десио погром 2004. године, да су тада срушене цркве и манастири чак и они под заштитом УНЕСЦО-а, да су убијани Срби, протјерани скоро сви Срби са територије јужно од Ибра, да се десило етничко чишћење градова - Приштине, Гњилана, Ðаковице...

Како каже, четири године након тога неко прогласи независност, без референдума, без ичега и неко потрчи да призна ту независност.

"Да ли је тада било геноцида, злочина? Било је, али над Србима", подвлачи.

Истиче да не постоји ниједан једини принцип кога се било ко држао када је или прогласио независност или ови други који су то признали.

Сви принципи међународног права су погажени на најбруталнији начин, каже премијерка и додаје да је отворена Пандорина кутија и да смо од тада видјели различите сценарије у различитим земљама ЕУ.

"ОК је то, али се макар договорите о оквирима међународног права који ћете да поштујете. Да ли хоћете да изнад поштовања територијалног интегритета буде право самоопредељења? Добро, али онда тако мора да буде и онда сви морају да имају право на самоопредељење, а не може неко само зато што је велики, јак и моћан да бира где ће да примени један принцип, а где неки други", поручила је Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана