Брнабић: Курти показује да жели да нема Срба на КиМ, Србија спремна да их заштити

Tanjug
Foto: Arhiva

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је данас да подизање борбене готовости полиције и војске значи да је Србија спремна да реагује уколико неко нападне Србе на КиМ додајући да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти својим понашањем показује да једино што жели јесте да Срба нема на Косову и Метохији.

Брнабић је након конференције "Таленти на окупу", одговарајући на питања новинара да прокоментарише посљедња дешавања на КиМ, казала да је Курти успео да у 2022. години направи пун круг невјероватних беспризорних провокација и једностраних потеза.

- Прекршио је све споразума и када кажем пун круг мислим да је почео са тим да је укинуо право гласа Србима у јануару, до тога да је забранио патријарху СПЦ Порфирију да уђе на КиМ - казала је Брнабић.

На питање шта значи подизање борбене готовости војске и полиције, Брнабић је казала да то значи да је Србија спремна да уколико неко нападне Србе на КиМ реагује.

Истиче да је је ситуација на КиМ из дана у дан све озбиљнија и да је све више тензија.

- Курти је почео да пријети људским жртвама, насилним уклањањем барикада и ја се надам да ће бити довољно разума код међународних партнера да такве ствари не дозволе - указује премијерка.

Како каже, Срби само траже основна људска права, да се не хапсе без доказа, да их не малтретирају, киднапују, да адвокат може да дође до ухапшене особе, да породице не буду без икаквог контакта по 14, 15 дана са својим члановима, имплементацију међународних споразума, да не постоје тајне листе и спискови за хапшење и у складу са Бриселским споразумом да се косовска полиција и њихове специјалне јединице повуку са севера Космета.

- То не да нису велики захтјеви, већ минимални и чини ми се да у 21. вијеку не треба ни да се прича о њима. Да не пустите патријарха да дође и посјети Патријаршију, Србе на КиМ и то у време празника је нешто што Куртијевим савезницима треба да покаже јасно о каквом се човјеку ради и како он види поштовање права Срба са КиМ - поручила је премијерка Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана