Брнабић: Јучерашња седница СБ УН била је историјска, чула се истина о КиМ

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је јучерашња сједница Савјета безбједности УН била историјска и да је свјетска јавност током обраћања предсједника Србије Александра Вучића на тој сједници чула истину о српском страдању на Косову и Метохији.

"Није светска јавност само поново чула о страдању српског народа и других неалбанаца на подручју КиМ, већ је по први пут чула од председника Србије јасне аргументе и доказе да оно што Аљбин Курти и привремене институције самоуправе у Приштини раде јесте злочин против човечности", рекла је Брнабић за РТС.

Брнабић је додала да је Вучић мудро отворио расправу са аргументом укидања платног промета, односно укидања динара на територији КиМ, што је животно важно за Србе и српску заједницу на том простору.

"То се показује као последњи чин у дугом низу и временском периоду, системски, плански, добро осмишљено, намерно, Аљбин Курти и привремене институције самоуправе у Приштини креирају неподношљиве услове за живот српског народа на КиМ, чиме изазивају непоправљиву штету за опстанак српског народа, што је злочин против човечности", рекла је она.

Предсједница Владе Србије је нагласила да је први пут сасвим јасно предсједник Вучић аргументовано искористио те термине да покаже да је то што Курти ради српском народом на КиМ злочин прогона, односно злочин против човечности.

Она је истакла и да је предсједник у говору подсјетио и на ствари које је у дужем временском периоду Курти намерно чинио против српског народа на КиМ.

"У завршној речи Вучић је рекао да је по Резолуцији 1244 једини територијални интегритет који је нарушен је територијални интегритет Србије. Ставио је фокус и на Међународни кривични суд, и отворио другу тему, о чему морамо да причамо и јасно је показао да то што Курти ради представља злочин против човечности и то је ново", рекла је премијерка.

Према њеним ријечима, предсједник је чекао прави тренутак како би тражио сједницу СБ УН о КиМ на којој би могао да покаже да су на КиМ неподношљиви услови за живот.

Да је сједница тражена у неком ранијем тренутку, како је додала Брнабић, утисак не би био оволико јак, и тиме је, како је нагласила, Вучић показао лидерско понашање.

"Седница СБ УН је заказана непуних 13 сати након што је тражена, и то показује колико је ово важно и долази у правом тренутку. Нико није био против, једина расправа је била да ли ће бити затворена или отворена за јавност", казала је премијерка.

Она је  прокоментарисала и ставове држава на сједници наводећи да су могли да се чују коректни тонови САД и да је између седам и девет држава од 15 имало критичан став према потезима Приштине.

Брнабићева је истакла да је занимљиво да је тек у реплици Александар Вучић поменуо да је Београд унајмио британску компанију "Хендерсон" да унесе динаре на КиМ, што му је био кључни аргумент када је Курти рекао да су Срби кријумчарили новац.

Предсједница Владе Србије  је о резолуцији коју је усвојио Европски парламент којом се Београд позива на независну међународну истрагу о неправилностима на последњим изборима у Србији, рекла да ће оно што је урадила српска опозиција у Стразбуру остати уписано за генерације.

"Резолуције дођу и прођу то кажем и дан после, али ово што је урадила српска опозиција остаће уписано за генерације... да су постојали људи који су тражили да се укине суверенитет сопствене земље јер када се тражи међународна исртрага, то представља то", навела је Брнабићева.

Она је замјерила дјелу српске опозиције што није ниједном реченицом напоменула да је Србима на КиМ било забрањено да гласају, додајући да су то урадили "Курти не би могао да користи ову резолуцију против српског народа".

Брнабићева је подсјетила и на историјска дешавања када је у Јулском ултиматуму прије 110 година, српска влада прихватила све осим међународне истраге и када смо како је казала изгубили половину мушке популације, јер смо чували суверенитет.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана