Брнабић: Изјава немачког амбасадора на КиМ брутална и безобразна

Танјуг
Брнабић: Изјава немачког амбасадора на КиМ брутална и безобразна

БЕОГРАД - Предсjедница Владе Србије Ана Брнабић оценила је јутрос да је изјава њемачлког амбасора на Косову и Метохији да су барикаде нелегалне и да се морају уконити до Божића "брутална и безобразна".

Бранабић је гостујући на Телевизји Пинк казала да Срби на барикадама својим достојанственим понашањем помажу Београду да покуша да на дипломатски начин дође до неког рјешења ове ситуације и да је невероватно да на сва дешавања имамо изјаве њемачког амбасадора који шаље невјероватне поруке.

Премијерка је упутила велики поздрав нашем народу на Косову и Метохији, зато што се, како каже, достојанствено боре и не наседају на провокације, чиме, додаје, помажу и Београду да свим дипломатским средствима покушају да се изборе за мир и за основна људска права Срба на КиМ.

"Ту се не говори сада о неким ширим правима. Они заиста траже само минимум минимума, базична људска права. Имате Дејана Пантића који је данас, ево 12. дан у притвору, а који је, реално је рећи, киднапован, зато што не постоји други назив и другачија дефиниција за оно што је њему учињено", рекла је Брнабић.

Додаје да је он на "правди Бога приведен" и већ 12 дана нико не зна ни где је, ни да ли је пио лекове. "Нико се није чуо да њим. Ту не мислим само на његову породицу и његовог адвоката, него и мисију ЕУЛЕКСА, невероватно је", рекла је Брмнабић .

Како каже, мисија ЕУЛЕКС-а на КиМ је управо тамо да би обезбеђивала владавину права и нека основна људска права. " Имате шефа мисије ЕУЛЕКС-а који је 15. децембра рекао да не зна где је он. Не знају ни да ли је примио лекове, рекли су да не знају ништа о њему, при том је то њима све у реду", рекла је Брнабић. Истиче да је та територија под међународним надзором, а нико се, како додаје, не нађе да каже како то није нормално.

"А на све то имамо бруталне и безобразне изјаве немачког амбасадора на КиМ, који нам шаље јучерашњим интервјуом бар пет важних порука. Прва је да су барикаде нелегалне.

Нелегално је то што Срби траже имплементацију Бриселског споразума и Заједницу српских општина. Друга порука је да се оне морају уклонити јер долази Божић. Не разумем зашто? Прошао је и Свети Никола који је многим Србима једнако важан, па се ништа није променило" рекла је Брнабић.

Додаје да је очигледно да је немачком амбасадору важан његов Божић и да може да оде кући да одмори, па му сметају барикаде. Брнабић каже да би било примерено да је објаснио до ког Божића, јер постоји значајна разлика у времени између, како је казала нашег и њиховог Божића и додаје да не постоји ни минимум поштовања према Србима.

 

" Следећа порука коју сам чула јесте та да је захтев, како они кажу, захтев Александра Вучића, иако влада стоји једногласно иза њега, за повратак српских снага на КиМ, апсолутно апсурдан и неприхватљив.

Дакле, на тај захтев треба да одговори КФОР који се није изјаснио, али зато немачки амбасадор каже да је неприхватљив. Ко је он да се јавља да говори о томе шта је у складу или није у вези са Резолуцијом 1244", рекла је Брнабић. Истиче да они на себе преузимају и улогу КФОР-а и Савета безбедности УН. Како каже, нека прочита Резолуцију 1244 па онда нека прича то томе шта је апсурдно и неприхватљиво. "Четврта порука коју нам је дао амбасадор Немачке јуче јесте да ЗСО мора бити у складу са уставом Косова. Ако је нешто у складу са уставом Косова, зашто онда преговарамо о томе? Не, и они знају да у складу са Бриселским споразумом то није тако", рекла је Брнабић. Брнабић је рекла да они поново улазе у улогу коју им нико није дао.

"Пета порука је да подржавају Приштину. Они су рекли да Немачка у потпуности стоји уз Приштину по свим ставкама" рекла је Брнабић. Како каже, сви смо причали колико је Аљбин Курти луд и неурачуњив, и додаје да је само Александар Вучић говорио, да јесте, али да не би искључио да он за то такво бахато понашање има пуну подршку некога и нечија леђа. " Сада се испоставило да је био у праву.

Све ово што се дешавало од хапшења Дејана Пантића, од Куртијеве изјаве у сред Берлина да за Приштину не постоји Бриселски споразум, на шта Немачка није реаговала. Сада видимо да је ово немачка политика и да су уз Куртија и да он има озбиљна леђа Немачке" рекла је Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана