Брнабић и Чавушоглу: Односи две државе на високом нивоу

Тањуг
Брнабић и Чавушоглу: Односи две државе на високом нивоу

БЕОГРАД - Предсједница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са турским министром иностраних послова Мевлутом Чавушоглуом о билатералним односима две државе, економској сарадњи и заједничким пројектима две државе.

Том приликом Брнабић је истакла да су односи Србије и Турске на изузетно високом нивоу захваљујући интензивном дијалогу, разумјевању, узајамној подршци, као и изузетаном личном и професионалном односу предсједника Александра Вучића и Реджепа Тајипа Ердогана.

Како је истакла, захваљујући личном ангажовању предсједника Ердогана, турски инвеститори су охрабрени да улажу у Србији и додала да постоји изузетна сарадња са турским компанијама, а као пример навела је преузимање новог погона и радника компаније "Геокс" од стране турске фирме "Теклас", као изузетан вид подршке грађанима и држави у којој послује.

Такође, од посебног значаја, навела је Брнабић, представља и интерес турских компанија за улагање у мање развијеним општинама, што умногоме доприноси подизању животног стандарда.

Чавушоглу је оцијенио да су турске компаније задовољне условима пословања у Србији и да постоји повећано интересовање за улагање, пре свега у енергетски сектор, али и туризам, за који је изразио очекивање да ће и након пандемије остати значајна област сарадње Србије и Турске.

Брнабић је пружила подршку Турској агенција за сарадњу и координацију (ТИКА) која ради на обнови многих културно-историјских споменика у Србији, а шеф турске дипломатије истакао је да ће ТИКА наставити рестаурације споменика у Србији и позвао локалне самоуправе да предају своје пројекте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана