Брнабић: До јуна први српски тестови на антитијела короне

Срна
Брнабић: До јуна први српски тестови на антитијела короне

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић очекује да крајем маја или почетком јуна Србија има прве своје тестове на антитијела вируса корона, као и да се ради на формирању генетичке биобанке.

Она је рекла за ТВ “Прва” да ће те тестове производити Институт за примјену нуклеарне енергије са Институтом за молекуларну генетику.

Говорећи о укидању ванредног стања у Србији, Брнабићева је навела да је здравље нације у великој мјери сачувано, али да све мјере превенције и опреза остају на снази.

“У зависности од епидемиолошке ситуације, мере ће се мењати из недеље у недељу, из месеца у месец. Настављамо да гледамо какви су нам бројеви и каква је ситуација на терену и у складу са тим да релаксирамо мере. Након укидања ванредног стања, сада је најважнија лична одговорност”, рекла је Брнабићева, додајући да се нада да ће се мјере временом све више релаксирати.

Она је навела да је, док се не пронађе вакцина против вируса корона, “нова нормалност” да сви у затвореном простору носе заштитне маске и да воде рачуна о личној хигијени.

“Важно је да нема масовног окупљања, да носите заштитну опрему и да контакте сведемо на минимум”, рекла је она, додајући да није циљ кажњавање грађана, али да ће ако буде већег окупљања, које је забрањено, реаговати припадници Министарства унутрашњих послова.

Брнабићева је додала да оба кризна штаба - медицински и економски, настављају да раде.

Она је рекла да ће се Медицински кризни штаб, који она води, нешто рјеђе састајати, а радиће и преко љета, уколико буде било другог таласа на јесен, као и да се наставља са проширеним тестирањем.

Што се тиче другог кризног штаба, који води предсједник Србије Александар Вучић, он ће такође наставити да ради како би пратио примјену привредних мјера и да ли је потребна још нека секторска додатна подршка.

Она је навела да се Влада Србије враћа својим активностима, та да ће већ у понедјељак, 11. маја, имати сједницу савјета за БДП.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана