Брнабић: Чланство у ЕУ - кључни спољнополитички приоритет Србије

Срна
Брнабић: Чланство у ЕУ - кључни спољнополитички приоритет Србије

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић рекла је на састанку са комесаром ЕУ за сусједску политику и преговоре о проширењу Оливером Вархељијем да је чланство у ЕУ кључни спољнополитички приоритет Србије, а европска будућност западног Балкана важна за стабилност цијелог региона.

Говорећи о Годишњем извјештају Европске комисије о напретку Србије, Брнабићева је оцијенила да је значајно то што су економски критеријуми у извјештају позитивно оцијењени.

Она је поручила да ће наставак реформи бити приоритет будуће Владе Србије и нагласила да је циљ свих реформи које Србији спроводи на путу ка ЕУ - бољи живот грађана, саопштено је из Владе Србије.

Брнабићева је истакла да је Економско-инвестициони план Европске комисије за западни Балкан додатан подстицај и помоћ за наставак реформских процеса и да ће допринијети расту БДП-а и јачању економија.

Економско-инвестиционим планом Европске комисије за западни Балкан предвиђена су бесповратна средства од девет милијарди евра из ИПА фондова и још 20 милијарди евра од међународних финансијских институција за регион, за период од 2021. до 2027. године.

Као приоритетни издвојени су пројекти у области инфраструктуре, обновљивих извора енергије, зелене економије и дигиталне инфраструктуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана