Брнабић: Београд се придружио Декларацији ЕУ о изборима у Бјелорусији, надамо се да нам Лукашенко неће замерити

Срна
Брнабић: Београд се придружио Декларацији ЕУ о изборима у Бјелорусији, надамо се да нам Лукашенко неће замерити

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић потврдила је данас да се Београд придружио Декларацији ЕУ о предсједничким изборима у Бјелорусији.

Брнабићева је рекла да је Србија то урадила у оквиру синхронизације са спољном политиком ЕУ, те изразила наду да предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко то неће замјерити.

Она је изјавила новинарима у Београду да се не може заборавити да је Лукашенко био једини свјетски државник који је током НАТО бомбардовања 1999. године посјетио Србију, преносе београдски медији.

- То Србија не сме да заборави. Ми имамо јако добре односе са Белорусијом, а то што смо се придружили Декларацији не значи да се наши односи, засновани на пријатељству, мењају - рекла је Брнабићева.

Упитана да ли ће и Лукашенко разумјети придруживање Србије Декларацији, Брнабићева је одговорила да се нада да ће Лукашенко то разумјети на прави начин.

- Не смемо да заборавимо пријатељство Лукашенка према нашем народу у тешким тренуцима. Надам се да Лукашенко неће замерити  - истакла је Брнабићева.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и амбасадор САД у Београду Ентони Годфри поздравили су јуче придруживање Србије Декларацији о предсједничким изборима у Бјелорусији.

У Декларацији се наводи да су током изборне кампање грађани Бјелорусије показали жељу за демократким промјенама, али да избори нису били ни слободни ни фер.

У документу је наведено и да су држвани органи примијенили несразмјерну силу над демонстрантима, да је хиљаде људи у притвору, а да су се додатно сузиле слободе говора, окупљања, као и медијске слободе.

У Декларацији се, како су пренијели медији, позивају власти у Бјелорусији да хитно све притворене пусте на слободу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана