Брнабић: Београд очекује формирање ЗСО

Срна
Foto: Танјуг

Србија очекује формирање заједнице српских општина на Косову и Метохији, као и пуну примјену Бриселског споразума, рекла је премијер Србије Ана Брнабић на састанку у Београду са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком и америчким изаслаником за западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Брнабићева је изразила незадовољство због чињенице да Србима са Косова и Метохије није било омогућено да гласају на референдуму 16. јануара, те позвала Лајчака и Ескобара да учине све што је у њиховој моћи да би Србима било омогућено гласање на изборима у Србији 3. априла.

Лајчак је рекао да ЕУ улаже велике напоре у наставак дијалога Београда и Приштине и позвао Србију да настави да буде посвећена том процесу, јер је то важно за стабилност цијелог региона, саопштено је из Владе Србије.

Ескобар је истакао да САД пажљиво прате овај процес и снажно га подржавају, те додао да сматра да двије стране једино дијалогом могу да рјешавају сва отворена питања и да за то не постоји алтернатива.

У одвојеним састанцима са Ескобаром и Лајчаком разговарали су и министар спољних послова Никола Селаковић и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, који су указали на потребу да Приштина испуни преузете обавезе из дијалога, посебно када је ријеч о формирању ЗСО.

Селаковић је упозорио на опасност од сталних настојања Приштине да једностраним потезима обесмисли дијалог и дестабилизује регион, те нагласио значај приоритетног рјешавања питања организовања предстојећих избора у Србији на подручју Косова и Метохије.

Петковић је оцијенио да би недопуштање одржавања избора 3. априла на Косову и Метохији могло бити увод у нову политичку кризу, те навео да су од почетка прошле године до данас забиљежена 142 етнички мотивисана инцидента према Србима и да се тај негативни тренд наставио.

Изразио је забринутост и због чињенице да Приштина не спроводи сопствене одлуке, посебно када је ријеч о имовини манастира Високи Дечани, а пренио је чврсту опредијељеност Београда за наставак дијалога, као и спремност за разговоре о свим отвореним питањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана