Брнабић: Београд не тежи чланству у Алијанси, али одржава сарадњу

ГС
Foto: танјуг

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да је Србија војно неутрална земља, као и да не тежи чланству у НАТО-у, али да настоји да настави да одржава дијалог и сарадњу у оквиру Партнерства за мир с циљем очувања безбједности и стабилности.

На отварању Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО-а, Брнабићева је навела да је сарадња Србије и Алијансе у протеклом периоду била добра, а да Србија посебно цијени став те организације о пуном поштовању војне неутралности Београда.

Србија је заузела позицију војне неутралности, уз сарадњу са НАТО-ом кроз програм Партнерство за мир и одржавање традиционално добрих односа и политичке и војне сарадње са Русијом - навела је Брнабићева.

Говорећи о Косову и Метохији као важној безбједносној теми, она је нагласила да је од почетка године у тој покрајини било 115 етнички мотивисаних инцидената и девет упада тешко науражаних приштинских специјалаца на сјевер Космета.

Она је указала на опасности од трансформације такозваних Косовских снага безбједности у "оружане снаге" и увођења обавезног војног рока, што додатно забрињава Србе на Косову и Метохији, пренијели су београдски медији.

Брнабићева је оцијенила да се то питање мора рјешавати одговорно како би се постигло одрживо рјешење у интересу грађана, региона мира и стабилности.

Према њеним ријечима, управо зато је и важна стална сарадња и дијалог са НАТО-ом.

Она је рекла да Косово и Метохија заузима важно мјесто у односима са НАТО-ом, имајући на уму мисију Кфора.

Што се тиче регионалне сарадње, Брнабићева је истакла да су мир и безбједност у региону основни услов за напредак за сваку земљу, али и цијели регион.

Било каква нестабилност у било ком делу, утичу на читав регион - навела је Брнабићева, те додала да Србија поштује своје сусједе и да досљедно поштује немијешање у унутрашња питања сусједних земаља.

Она је нагласила да иницијатива "Отворени Балкан" представља шансу за регион у виду јачања инфраструктуре, слободе кретања људи, робе, капитала и услуга, али да није замјена за евроинтеграције којима Србија тежи.

Замјеник генералног секретара НАТО-а Мирчеа Џоана рекао је да је дуготрајно партнерство Србије са НАТО-ом добро за њене грађане, стабилност у региону и ширу трансатлантску безбједност.

Знам да можемо да рачунамо на сталну подршку Србије, надам се да ћемо имати конструктивно партнерство и у наредних 15 година. Можете да рачунате на нас - навео је он, додајући да су Србија и НАТО посљедњих година "продубили и ојачали партнерство".

Џоана је истакао да НАТО поштује одлуку Србије да буде војно неутрална, те указао да је "у све опаснијем свијету партнерство са НАТО-ом све важније, с обзиром на то да се мијења глобална равнотежа моћи".

Предсједник Парламентарне скупштине НАТО-а Џералд Коноли рекао је да стабилност западног Балкана остаје "апсолутно кључна" за евроатлантску безбједност.

У згради парламента Србије данас је почео тродневни Роуз-Рот семинар, који Парламентарна скупштина НАТО-а одржава већ три деценије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана