Бркић: БиХ очекује добијање статуса кандидата ЕУ

Срна
Бркић: БиХ очекује добијање статуса кандидата ЕУ

САРАЈЕВО - Замјеник министра иностраних послова у Савјету министара Јосип Бркић рекао је да БиХ очекује добијање статуса кандидата ЕУ и да ће Унија у блиској будућности промијенити свој поглед на приступни процес земаља региона.

Бркић је на панелу “Међународна заједница и Западни Балкан: како окончати карантин?” у оквиру Дубровник форума рекао да је БиХ чврсто предана јасно дефинисаним обавезама и да су реформе и њихово провођење “главни покретач позитивних процеса у БиХ, у контексту европског пута”.


Он је нагласио да тај захтјеван задатак, за земљу попут БиХ, тражи спремност на вођење конструктивних разговора, постизање компромиса, доношење одлука заснованих на пуном концензусу, а прије свега спремности за преузимање пуне одговорности релевантних институција и легитимних политичких представника у БиХ.

Бркић је додао да ЕУ мора на процес проширења гледати као на нешто врло важно за свој као и општи интерес, посебно са геостратешког становишта, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

“Брзи и учинковити опоравак након пандемије ковида 19 могао би да има позитиван учинак на процес проширења. Западни Балкан у том погледу очекује помоћ Брисела јер дијелимо исте темељне вриједности са ЕУ”, истакао је Бркић.

Он је оцијенио да чланице ЕУ, усред расправе о будућности Уније, нису могле да посвете посебну пажњу процесу проширења, те да тај процес није популарна тема у неким земљама ЕУ.

Бркић је оцијенио да застој у отварању преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом представља, на неки начин, “неуспјех” ЕУ.

На маргинама Дубровник форума Бркић је о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, билатералним односима и сарадњи, регионалним иницијативама разговарао је са замјеником помоћника америчког државног секретара Метју Палмером, шефом дипломатије Грчке Николасом Дендијасом, те државним секретаром Кипра Корнелиосом Корнелијом.

Главна тема 14. Дубровник форума била је утицај пандемије ковида 19 на геополитичке односе и свјетску економију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана