Брисел поздравља став Србије о Украјини у УН

Танјуг
Брисел поздравља став Србије о Украјини у УН

БРИСЕЛ - Пред сутрашњи састанка лидера ЕУ у Паризу на коме ће се разговарати и о политици проширења у свијетлу рата у Украјини, у Бриселу кажу да поздрављају подршку коју је Београд дао Резолуцији УН о агресији Русије на Украјини, уз напомену да је "Србија кључни фактор у региону".

''''Предсједник Вучић је заузео јасан став прихватањем Резолуције УН и то треба да буде поздрављено. Ми смо у свакодневном контакту са властима Србије, узимајући у обзир да је Србија важан фактор у региону, али и да се ситуација у Украјини непрекидно мијења", рекао је високи званичник ЕУ новинарима на брифингу пред неформални самит Европског савјета.

Претходно је Европска комисија најавила да ће лидери ЕУ на састранку у Версају одржати политичку дискусију о пристиглим захтијевима за кандидатуру Украјине, Молдавије и Грузије за чланство у ЕУ.

У дипломстким круговима у Бриселу кажу да ће лидери ЕУ Украјини моћи да понуде "различите облике партнерства" укључујуци и перпсективу чланства, али не и "брзи колосјек" или "моментални пријем".

Напомиње се да ће и западни Балкан бити део те дебате уз оцијену да ће се земље чланице које се залажу за брже приступање западног Балкана "позвати на новонсталу ситуацију у Европи"

"То може да донесе нови замах пријему западног Балкана, али земље чланице које инсистирају на испуњавању критеријума наставиће да то чине без обзира на нову геополитичку реалност", закључује се у Бриселу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана