Бранимир Несторовић:Ушли смо у фазу гашења епидемије

Tанјуг
Бранимир Несторовић:Ушли смо у фазу гашења епидемије

БЕОГРАД - Ушли смо у фазу гашења епидемије вируса корона, каже члан српског Кризног штаба Бранимир Несторовић и додаје да је индекс заразности вируса пао испод један.

Појашњава да индекс заразности показује колико заражени може да инфицира људи око себе и да је на почетку пандемије, према подацима СЗО, индекс заразности био 2 до 2,5, а да је у Италији индекс био чак и пет.

- Код нас је сада, и у већини европских земаља, индекс заразности испод један. Локално се епидемија гаси, али глобално још није готова пандемија. Мораћемо да чувамо границе - појаснио је Несторовић за ТВ Пинк и оценио да Србија спада међу најуспјешније земље у борби са епидемијом вируса корона.

Несторовић каже да ће вирус сигурно нестати током аета, а ако се врато на јесен биће поново ризичан за старију популацију.

Истиче да је за све корона вирусе познато да остављају добар имунитет који траје три до пет година.

-Након што криза прође, власти би требало да се врате фискалним политикама које су у 2019. години стабилизовале дуг за средњорочни период - наглашено је у извјештају.

Поново је наглашен став ММФ-а да не треба дирати резерве Централне банке БиХ, за коју истичу да је својом монетарном политиком значајно допринијела стабилности финансијског сектора БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана