Божиновић: Шолц доноси понуде, а неке ће изразити и „језиком уцјена“

Танјуг
Божиновић: Шолц доноси понуде, а неке ће изразити и „језиком уцјена“

БЕОГРАД - Бивши амбасадор Србије у Њемачкој Милован Божиновић оцијенио је да је посјета њемачког канцелара увек важан политички догађај, не само за државу домаћина већ и за цијели регион, те додао да Олаф Шолц у Београд стиже и са понудама од којих ће неке бити изражене језиком уцјена.

Божиновић у изјави за Танјуг наводи да Шолц долази у Београд

несумњиво у контексту украјинског рата и глобалног погоршања прилика у Европи, а можда и у свијету, и да доноси одређене понуде.

-Мислим да ће неке бити изражене језиком уцене - ако нећете ово, добићете овакве последице, што је део општег амбијента да се простор за самостално деловање малих држава смањује, где је језик политичке комуникације огрубео и сведен на то - јеси ли или ниси за мене - навео је Божиновић.

Шолц ће, како каже, доћи и са причом за коју ће „требати храбрости да се до краја саслуша и разуме“.

-Доћи ће са причом на коју ће требати да се одговори водећи рачуна шта су наше могућности и шта је наш интерес - навео је он и подсјетио да је интерес Србије да се приближи ЕУ.

Према његовим ријечима, била би „револуција“ када би Шолц дошао да каже које двије годне ће бити учлањење у ЕУ и додаје да у такву могућност не вјерује.

-То ће бити разговор који ће имати тежину и смисао. Надамо се да ће немачка политика која је  и много чему различита од оне коју је западна Немачка водила пре уједињена -рекао је некадашњи амбасадор у Берлину и Бечу.

Подсјетио је да је прије 30 и више година пракса била да њемачки канцелар земље Балкана посећује једном у 15 година и додао да политика више није тако једноставна, и да се са њом мора носити.

-Без Немачке регион не може очекивати просперитет, то је реалност са којом се морамо помирити. И Шолц има тај задатак, за који је Немачка увек била кандидат да га преузме, са различитим ентузијазмом у различита времена, да буде ментор балканских држава, држава југоисточне Европе када је реч о приближавању тог дела ЕУ - рекао је Божиновић.

Када је реч о посети Приштини, каже да је постало уобичајено понашање међународних званичника.

-У последње време све земље, не само Немачка, пре или после Београда долазе и на Косово што је део става да је реч о две равноправне и самосталне државе, што ми не прихватимо - рекао је Божиновић.

Додао је да не очекује да ће посјета Шолца Косову нешто нарочито промијенити у односима Београда и Приштине.

-Када би се ту нешто променило и када би се направио неки помак, то би било нешто битно, а ту нисам оптимиста и не видим да су се ствари нароцито промениле у Немачкој, али остаје да се види - рекао је Божиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана