Борељ: ЗСО договорен Бриселским споразум, Приштина да га примијени

Танјуг
Борељ: ЗСО договорен Бриселским споразум, Приштина да га примијени

БРИСЕЛ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да Косово без одлагања треба да примијени одредбу Бриселског споразума о успостављању Заједнице српских општина.

"Успостављање Заједнице српских општина договориле су обе стране, Косово и Србија, Бриселским споразумом 2013. године. Споразум је ратификовао косовски парламент и Косово треба да испуни своју правну обавезу и примени је без одлагања", рекао је Борељ у писаном одговору на питање посланика Европског парламента.

Он је подсjетио да обе стране морају да испуне све своје међународне правне обавезе и примjене преостале споразуме.

"Оне такође морају да учине суштинске напоре да постигну свеобухватни правно обавезујући споразум о нормализацији односа што је кључну на њиховом европском путу", рекао је Борељ.

Он је рекао и да ЕУ придаје велики значај владавини права, заштити основних права и слобода, укључујући права невећинских заједница и веерске слободе и да пажљиво прате стање у тим областима на Косову. ЕУ је континуирано подсећало косовске институције да треба без одлагања и у потпуности да примjене пресуду Уставног суда о власништву манастира Дечани над земљиштем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана