Борељ: Састанак Приштине и Београда ако буде напретка у разговору о регистарским таблицама

Срна
Борељ: Састанак Приштине и Београда ако буде напретка у разговору о регистарским таблицама

БЕОГРАД - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је данас у Бриселу да је спреман да закаже састанак Београда и Приштине на највишем нивоу ако преговарачи направе напредак ка практичном рјешењу о регистарским таблицама прије рока 21. новембра.

Он је поручио да тај рок не смије да се дочека без договора или ће ситуација бити "на ивици веома опасне".

Борељ је навео да шефови преговарачи у Бриселу почињу да раде на сљедећим корацима већ вечерас.

"Косовска страна долази вечерас. Спреман сам да закажем лидерски састанак ако преговарачи направе напредак ка практичном рјешењу о регистарским таблицама прије рока 21. новембра", рекао је Борељ новинарима послије састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу, преноси Тањуг.

Он је шефове европских дипломатија извијестио о разговорима са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем, које је недавно имао на маргинама Париског мировног форума.

Министарство унутрашњих послова самопроглашеног Косова раније је саопштило да ће сви власници аутомобила на Космету који од 21. новембра до 21. јануара и даље буду имали српске регистарске ознаке бити кажњени са 150 евра.

Влада самопроглашеног Косова је првобитно имала рок 31. октобар за пререгистрацију аутомобила са српским таблицама у "РКС - Република Косово".

Према новом плану, од 1. новембра до 21. новембра биће изречена опомена за власнике аутомобила са српским таблицама, а од 21. новембра до 21. јануара биће изречена новчана казна.

Према одлуци Владе у Приштини, пробне регистарске таблице биће касније кориштене, а послије 21. априла аутомобили са овим таблицама неће моћи да се крећу на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана