Борељ позвао Вучића и Куртија у Брисел

Срна
Борељ позвао Вучића и Куртија у Брисел

БРИСЕЛ- Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да је позвао предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да се састану у Бриселу у сљедећих неколико седмица, у покушају да пронађу рјешење за тензије у билатералним односима.

Он је пред састанак Европског савјета у Бриселу најавио да ће лидерима ЕУ говорити о ситуацији у вези са дијалогом Београда и Приштине, те да ће их обавијестити о најновијим дешавањима и контактима.

"Приједлог је на столу. Зовем двојицу лидера да се ускоро врате у Брисел, у наредним седмицама, како би се дефинитивно заложили за ова приједлог", рекао је Борељ.

Вучић је након тога рекао да "није заинтересован" за састанак у Бриселу уколико се, према Бриселском споразуму из 2013. године, не формира Заједница српских општина, која би српским општинама на Косову и Метохији омогућила већа овлашћења у вези са економским развојем, образовањем, здравством и урбаним и руралним планирањем.

Борељ је у децембру изјавио да је ЕУ представила коначну верзију приједлога за нормализацију односа Београда и Приштине, позивајући обје стране да се укључе у "озбиљне разговоре".

Тензије су порасле након што су власти самопроглашеног Косова захтијевале од Срба на Косову да пререгиструју возила како би уклонили српске таблице на којима стоји ознака Косовске Митровице. Првобитни рок био је 31. октобар, а затим 21. новембар, након чега је поново одгођен усљед преговора у Бриселу.

Борељ је 23. новембра саопштио да су Београд и Приштина постигли договор и да је Србија пристала да издаје таблице са ознакама градова јужне српске покрајине, док су власти у Приштини обећале да ће прекинути даље поступке у вези са пререгистрацијом возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана