Борељ: Курти није био спреман да крене напријед

Срна
Борељ: Курти није био спреман да крене напријед

БРИСЕЛ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да није било могуће премостити разлике на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, који није био спреман да започне кредибилан процес ка успостављању Заједнице српских општина.

"Нажалост, након прилично дугог састанка, Курти није био спреман да крене напријед и започне кредибилан процес ка успостављању Заједнице. Умјесто тога, инсистирао је на формализовању де факто признања као првог корака", рекао је Борељ на конференцији за новинаре након састанка у Бриселу.

Борељ је истакао да је оснивање Заједнице српских општина "стара обавеза за стране" и да је "увијек била кључни елемент у процесу нормализације".

"Стога је кључно да преговори о статуту коначно почну без даљег одлагања, у контексту примјене Споразума", напоменуо је Борељ.

Борељ је подсјетио да је управни тим још у мају представио приједлог статута Заједнице општина са српском већином, али да се више од четири мјесеца касније ништа више није догодило.

"Умјесто тога, поново смо у циклусу тензија и свакодневних ескалација. Вратили смо се из договора у ескалацију", оцијенио је званичник ЕУ.

Он је рекао да су на данашњем састанку двије стране "кренуле са супротних крајева" и да је Курти "прво желио политичке аспекте нормализације, док Србија жели да се почне са успостављањем Заједнице прије него што се ангажује на својим обавезама".

Борељ је рекао да је зато предложио једини могући компромис, процес који би омогућио да ова процеса два теку паралелно.

Он је рекао да су и Вучић и Курти "изјавили да желе да буду чланови ЕУ, која се гради на партнерству, на компромису, на добрим односима међу сусједима и визији боље будућности свих грађана", те их подсјећа тај пут води кроз дијалог.

"Не постоји начин да се то заобиђе. Не постоји друго рјешење", рекао је Борељ и додао да без нормализације неће бити ни европске будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана