Борељ: ЕУ очекује формирање ЗСО

Танјуг
Борељ: ЕУ очекује формирање ЗСО

БРИСЕЛ- Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, поновио је данас позив самопроглашеном Косову да примијени договор постигнут у дијалогу Београда и Приштине о формирању Заједнице српских општина (ЗСО).

Борељ је у писаном одговору на питање европске посланице Доминик Билд да ли ће ЕУ апеловати на Косово да испуни договорено Бриселским споразумом одговорио да ЕУ очекује да све договорено буде и спроведено у дјело.

-Сви споразуми у оквиру дијалога Београда и Приштине уз подршку ЕУ закључени су у доброј вери од стране свих укључених страна. ЕУ константно подсјећа обе стране на њихове неиспуњене обавезе из дијалога и очекује да ће сви споразуми из дијалога бити у потпуности спроведени. То такође укључује и оснивање Заједнице општина са српском већином - написао је Борељ.

На питање посланице Билд о животним условима српске мањине на Космету, Борељ каже да је рјешавање потреба невећинске заједнице косовских Срба ”важан елемент за актере ЕУ на Косову”, укључујући Канцеларију ЕУ на Косову, специјалног представника ЕУ на Коосву и Мисију Еулекс.

-Као дио свог мандата, специјални представник ЕУ на Косову континуирано заговара заштиту и унапређење права невећинских заједница. Кроз ИПА фонд ЕУ доприноси стабилном мултиетничком друштву и подржава укључивање невећинских заједница и рањивих група у косовско друштво - написао је Борељ.

Он је закључио да ЕУ кроз ИПА подржава косовске власти у напорима да ојачају владавину права и борбу против корупције и организованог криминала.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана