Борељ: Београд и Приштина да обезбиједе мир и стабилност

Срна
Борељ: Београд и Приштина да обезбиједе мир и стабилност

БЕОГРАД - Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ саопштио је да је разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером /самопроглашеног/ Косова Аљбином Куртијем и да је обје стране позвао да се уздрже од било каквих једностраних акција које би могле да доведу до даљих тензија.

“Посљедња дешавања доводе у опасност године напорног рада у оквиру дијалога Београда и Приштине”, написао је Борељ синоћ на “Твитеру”.

Борељ је навео да повлачење Срба из косовских институција није рјешење за актуелне спорове, додајући да то има потенцијал да додатно ескалира тензије на терену.

“Позивамо Србију и представнике косовских Срба да поштују своје обавезе из дијалога и врате се у косовске институције како би испунили своје дужности, укључујуćи полицију, правосуђе и локалне администрације”, истакао је Борељ.

Он је додао да ЕУ поново позива косовске власти да без одлагања поштују своје обавезе. “То значи да се одмах продужи процес пререгистрације возила и обустави свака казнена акција против власника КМ таблица. Питање регистарских таблица могу ријешити стране у оквиру дијалога”, навео је Борељ.

ЕУ, рекао је Борељ, такође позива Косово да одмах започне кораке ка успостављању заједнице општина са српском већином.

“Скупштина Косова је ратификовала Бриселски споразум, а Уставни суд Косова одлучио је да Заједница треба да се успостави. Стога је њено успостављање обавезујућа законска обавеза за Косово. Континуирано неспровођење ове обавезе подрива принцип владавине права и штети угледу и кредибилитету Косова”, навео је Борељ.

Борељ је нагласио да је одговорност страна да обезбиједе мир и стабилност.

“Било какве радње, попут паљења аутомобила или застрашујуће реторике које би могле довести до тензија су неприхватљиве и изазваће одговарајућу реакцију међународне заједнице”, навео је он.

Према његовим ријечима, у блиској сарадњи са Кфором и Косовском полицијом, Мисија ЕУ за владавину права /Еулекс/ је спремна да обезбиједи стабилност на терену на Косову у својој улози другог безбједносног одговора.

“Еулекс и Кфор ће наставити да подржавају одржавање безбједног и сигурног окружења у складу са својим мандатима”, поручио је Борељ.

Борељ је истакао да ЕУ апелује на стране да озбиљно изаберу пут дијалога и да се уздрже од сваке акције која би довела до насиља и конфронтације.

“ЕУ је спремна да настави да олакшава преговоре, али обје стране треба да покажу спремност да траже рјешења на конструктиван начин и поштују своје обавезе преузете у дијалогу”, закључио је Борељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана