Борел затражио од Куртија да суспендује полицијске операције

СРНА
Борел затражио од Куртија да суспендује полицијске операције

БРИСЕЛ- Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел затражио је од премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да одмах суспендује полицијске операције у близини општинских зграда на сјеверу Косова.

"Косовске специјалне снаге требају да се повуку. Истовремено захтијевамо од Србије да подржи повлачење радикалних елемената из ових области", пише у Борељовом одговору Куртију који је објавио његов портпарол Петер Стано на "Твитеру".

Борељ наводи да је након деескалације отворен за разговор о детаљнијем безбједносном аранжману са Кфором и Еулексом.

Он је, такође, рекао да четворица градоначелчника на сјеверу Косова требају привремено да раде са других локација, а не у општинским зградама.

Борељ је подсјетио да је ЕУ затражила одржавање пријевремених избора што је прије могуће у све четири општине.

"Очекујемо да косовски Срби учествују на овим изборима и тај захтјев смо јасно предочили предсједнику Александру Вучићу", наводи европски комесар.

Борел је нагласио у одговору Куртију да "нема некажњивости за насиље почињено 29. маја" и да ће Еулекс пратити све истраге у складу са својим мандатом.

Он је додао да је спреман да сазове састанак Куртија и Вучића уз предуслов да Курти предузме неопходне корака ка деескалацији и да отвори пут одржавању нових избора.

Борељ је на крају поново позвао Куртија да предузме кораке ка деескалацији, у складу са захтјевима чланица ЕУ и америчких партнера, те да се тек након успостављања мира и стабилности на сјеверу Косова може фокусирати на нормализацију кроз пуну примјену, са обје стране, Споразума о путу ка нормализацији.

Он је рекао да рад на успостављању Заједнице српских општина треба почети без одлагања или условљавања. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана