Борел: Очекујемо одговор Београда и Приштине на приједлог Њемачке и Француске

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БРИСЕЛ- Високи представник за спољну политику ЕУ Јосеп Борел изјавио је данас да се у сљедећим данима очекује одговор Београда и Приштине на њемачко-француски приједлог за нормализацију односа двије стране.

" У сљедећим данима видећемо какав ће бити одговор на овај приједлог. Ја се надам да ће то дозволити напредак и корак напред у процесу", изјавио је Борељ у Минхену где учествује на састанку Г7.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је јуче у Берлину да ЕК подржава њемачко-француски приједлог за рјешење косовског питања и да ће га интегрисати у дијалог.

Борел поручује да је потребно да се „превазиђе наслијеђе прошлости“ и да се нормализују односи између Београда и Приштине и да управо то треба да омогући дијалог.

„Пуно радимо на томе, са специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком. Пре лета презентовали смо план како би се превазишла атмосфера перманентне кризе и да би се нашао начин за широку нормализацију односа. Захвалан сам за подршку коју добијамо од Њемачке и Француске за овај план", рекао је Борел.

Он оцјењује да је то добра прилика за нормализацију односа Београда и Приштине и наглашава да је нормализација односа веома важна за напредак обе стране на европском путу.

Премијерка Србије Ана Брнабић јуче је у Берлину, гдје је учествовала на самиту Берлинског процеса, изјавила да Србија завршава свој одговор на немачко француски предлог и да ће га уручити у форми нон пејпера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана