Борел: Безуспјешни разговори с Вучићем и Куртијем о деескалацији

Танјуг
Борел: Безуспјешни разговори с Вучићем и Куртијем о деескалацији

БРИСЕЛ- Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел саопштио је да је на Минхенској безбедносној конференцији имао одвојене састанке предсједником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем о деескалацији тензија у односима између Београда и Приштине, али да су, нажалост, разговори били безуспјешни.

Борел је, сумирајући резултате минхенске конференције, представио четири главна задатка геополитичке агенде ЕУ, а то су већа и бржа подршка Украјини, окончање хуманитарне катастрофе у Појасу Газе и спровођење рјешења о успостављању двије државе, побољшање односа ЕУ са "глобалним југом" и јачање одбране и безбједности Уније, објављено је на сајту службе ЕУ за спољне послове.

Борел указује да је атмосфера на овогодишњој конференцији у Минхену била посебна јер су, како је навео, сви постали свјесни да је Европа у опасности због два рата у близини и мноштва потенцијалних сукоба широм свијета.

Борел истиче да је имао велики број билатералних сусрета са партнерима ЕУ из цијелог свијета.

Шеф европске дипломатије подсјетио је и да су учесници првог дана конференције сазнали о смрти руског опозиционара Алексеја Наваљног у казненој колонији у Сибиру и да су му одали пошту 19. фебруара у присуству удовице Наваљног, Јулије Наваљне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана