Богослужења широм Србије: Патријарх Порфирије на литургији у Храму Светог Саве

Срна
Вјерни народ на литургији у цркви Ружица на Калемегдану
Foto: Танјуг | Вјерни народ на литургији у цркви Ружица на Калемегдану

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас, на Богојављење, Свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве на Врачару уз саслужење Његовог преосвештенства викарног епископа ремезијанског Стефана и свештенства.

Његово преосвештенство епископ хвостански Алексеј служио је Свету архијерејску литургију у Саборној цркви у Београду, владика новобрдски Иларион у цркви Ружици, а епископ јегарски Нектарије у храму Светог Марка на Ташмајдану, јавља Радио "Слово љубве".

У подне је заказано богојављенско пливање за часни крст на Земуну у организацији ове београдске општине и "Свебор" савеза Београда, уз благослов Српске православне цркве.

Српска православна црква прославља данас Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.

На овај празник у храмовима се освештава Богојављенска водица која се сматра љековитом и заштитом од нечистих сила. Богојављенска вода чува се у кућама до сљедећег великог водоосвећења.

На празник Богојављења, према нашем народном обичају, вјерници измјењују поздраве - "Бог се јави!" и "Ваистину се јави!".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана