Богата ризница Саборне цркве у Београду

ГС
Богата ризница Саборне цркве у Београду

БЕОГРАД - У Саборном храму Светог архангела Михаила одржана је промоција књиге „Ризница Саборне цркве у Београду” чији аутори су др Вук Даутовић, проф. др Игор Борозан и ђакон Будимир Кокотовић.

 Тим поводом представљени су и изабрани предмети из ове ризнице. Тако ће на изложби, која ће бити отворена до 27. новембра, посетиоци моћи да, између осталог, први пут виде „црквено небо” под којим је крунисан краљ Петар Први Карађорђевић, као и прибор за његово миропомазање, затим катапетазму са представама српских светитеља Симеона Немање, Саве и Стефана Првовенчаног коју је даровала краљица Драга Обреновић. У стакленим витринама су и престони крст краља Александра Обреновића, ручни крст митрополита Михаила, барјак кројачког београдског еснафа, вјенчила кнеза Милана Обреновића и кнегиње Наталије...

Поздравну реч упутио је патријарх Порфирије, а министарка културе Србије Маја Гојковић указала је на значај овог храма и његове ризнице за наше наслеђе, духовни и културни живот нашег народа и сваког појединца. О идеји и реализацији пројекта говорио је епископ јегарски Нектарије, старешина Саборног храма, а о богатој монографији њени аутори.

Учесници програма подсетили су да је почетком ове године, у сарадњи Музеја СПЦ и Саборне цркве, а по благослову патријарха, покренут пројекат „Отворимо ризницу Саборне цркве” с циљем да се изведу конзерваторско-рестаураторски радови на вредним предметима ризнице Храма Светог архангела Михаила како би се трајно сачували за будућа поколења и учинили доступним јавности.

Овај пројекат представља само почетак надахнут најискренијом жељом и вољом да у предстојећем периоду буду спроведени комплетни конзерваторско-рестаураторски радови на свим предметима и буде формирана стална поставка ризнице ове цркве.

Ризница, са предметима који су настали у периоду од 17. до 20. вијека, представља само део свхедочанства о духовном, историјском, културном и умхетничком значају и насљеђу српског народа, које је више од три вијека баштинио прво стари, а потом и нови Саборни храм о чијем настанку и развоју се такође синоћ говорило.

Монографију је издао Музеј СПЦ уз подршку Министарства културе, а припремљена је као друга књига у едицији „Ризнице Српске православне цркве”, чији су уредници јереј др Владимир Радовановић и др Миљана Матић. Саиздавачи књиге су Саборна црква и Институт за историју умјетности Филозофског факултета, преноси Политика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана