Боцан-Харченко:За рјешење косовског питања потребна нова резолуција УН

Срна
Боцан-Харченко:За рјешење косовског питања потребна нова резолуција УН

БЕОГРАД - Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да дефинитивно рјешење косовског питања треба да буде утврђено у Савјету безбједности УН доношењем новог документа који би замијенио важећу Резолуцију 1244.

Боцан-Харченко је нагласио да је за Москву главни критеријум да рјешење треба да буде прихватљиво за Србију.

Према његовим ријечима, актуелност идеје "подјеле Косова", као и било које друге идеје, могу да процијене само Београд и Приштина.

- Одржив расплет косовског питања остварив је само као резултат узимања у озбир избалансираних узајамних интереса, компромиса - на основу међународног права, без наметања спољних шема или временских оквира - рекао је Боцан-Харченко за "Политику".

Боцан-Харченко је навео да је непромјењива пажња Савјета безбједности УН према косовској тематици један од предуслова регулисања проблема.

Говорећи о могућности да се Русија званично укључи у преговоре о Косову и Метохији одређивањем специјално изасланика, након што су САД и ЕУ одредили специјалне изасланике, Боцан-Харченко је рекао да је сада прерано разматрати то питање.

Он је додао како не сматра да је опонашање "других играча" разумна и оправдана стратегија, те да Москва има самосталну визију ситуације, као и да је за придруживање Русије потребан, прије свега, позив Београда.

- При томе, сам преговарачки процес треба да се води у разумљивом, за нас прихватљивом међународно-правном оквиру, на основу Резолуције 1244 и треба да има прихватљиву форму и садржај. Без икакве злурадости желим да додам да за сада резултати дипломатских активности нису сувише очигледни. Напротив, на самом Косову само је више хаоса - закључио је Боцан-Харченко.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана