Боцан-Харченко:Не допустити понављање трагедије свјетског рата

Срна
Боцан-Харченко:Не допустити понављање трагедије свјетског рата

БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко је, поводом Дана примирја у Првом свјетском рату, истакао да се данас одаје пошта одважном подвигу руских војника и свих руских савезника који су устали у одбрану независности и слободе својих земаља.

- Наша је обавеза да не допустимо понављање трагедије свјетског рата - нагласио је Боцан-Харченко.

Руководећи се високим моралним идеалима, додао је он, треба урадити све што је могуће ради утврђивања духа сарадње, узајамног повјерења и добросусједства у међудржавним односима.

- Само јединство може довести миру и просперитету. Нека заувијек трају свијетла сјећања на јунаке. Слава руско-српском братству по оружју - нагласио је руски амбасадор.

Он је у писаној изјави навео да је Први свјетски рат био глобална катастрофа, која је однијела милионе живота, те да Русија није жељела тај конфликт, али да глас разума нико није чуо.

- Настојећи да спријечи друге државе од кобног корака, предузимала је свестране напоре да се неслагања ријеше мирним путем. Али глас разума нико није чуо. Русија је морала да одговори на изазов, испуњавајући братски дуг према српском народу - навео је Боцан-Харченко.

Он је додао да је Русија, присилно ступивши у рат, од првих дана давала велики допринос борби против заједничког непријатеља, сломивши кичму аустро-угарске ратне машинерије.

- Одлучне офанзиве у Источној Пруској и Галицији су пореметиле планове противника и омогућиле савезницима Антанте да задрже стратешку иницијативу - навео је Боцан-Харченко.

Он је подсјетио да је непријатељ пребацио на исток скоро половину својих дивизиј, али су руски пукови чврсто издржали тај притисак и храбро се супротстављали варварским методама борбених акција, укључујући широко коришћење отровних супстанци.

При томе, нагласиио је Боцан-Харченко, руска војска никада није пала на ниво толико нељудских поступака.

- Русија се увијек рачунала само на своје снаге, ни једанпут се не обратила савезницима са молбом да крену у офанзиву како би се олакшао положај наше војске - рекао је он.

Руски амбасадор је подсјетио да на легендарну Брусиловљеву офанзива 1916. године, као и да је чак и у завршној етапи рата, без обзира на најтежу политичку ситуацију у земљи, Русија пружала помоћ Антанти.

Он је навео да су источни и кавкаски фронтови и даље везали значајни дио снага њемачког блока због припрема велике офанзиве руске војске и ратне морнарице, а све то је створило предуслове за успјешне борбене акције савезника, укључујући и на балканском ратишту.

Руски амбасадор је подсјетио да је у Првом свјетском рату на бојиштима погинуло више од три милиона руских држављана, те истакао да се у Србији чувају захвална сјећања на руске јунаке који су пали на Солунском фронту и током одбране Београда.

- Бескрајна љубав према Отаџбини, безгранична вјера у истину и праведност помагале су нашем народу да опстане у најсуровијим искушењима - истакао је руски амбасадор.

Он је оцијенио да су се још више те особине манифестовале и у Другом свјетском рату, чија се 75. годишњица завршетка обиљежава ове године, те подсјетио да је народ тадашњег СССР одбранио родну земљу, одиграо одлучујућу улогу у приближавању велике побједе над фашизмом и донио ослобођење поробљеној Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана